rabol

Teljes szövegű keresés

rabol ige -t, -jon
1. tárgyas <Értéket, vagyontárgyat, ingóságot> – rendsz. nem egy alkalommal – erőszakkal v. fenyegetéssel elvesz, eltulajdonít vkitől. Pénzt, ékszereket rabol. A bankártól egy csomó pénzt raboltak a banditák.  Aki száz meg százezert rabol, | bírája lészen annak, akit a | szükség garast rabolni kénszerített. (Katona József) || a. (tárgy nélkül) Az ellenség rabolt, gyilkolt.  Ötvenben, mikor azok a cudar németek raboltak nálunk, a király mindenkit fegyverbe szólított. (Gárdonyi Géza) A szövetséges csapatok … fosztogatnak, rabolnak Pekingben. (Ady Endre) || b. tárgyas (ritka) <Helységet> kifoszt, fosztogat. A haramiák az elhagyott falvakat rabolják.  A spáhik már … rabolták a helységet. (Jókai Mór)
2. tárgyas <Személyt, ritk. állatot> rendsz. szokásszerűen, erőszakkal elvisz, elhurcol; rabul, zsákmányul ejt. Gyermeket, embereket, leányt, nőket rabol. A farkasok juhokat raboltak.  Az óriás boa Nagy martalékkal hömpölyög tova, Gímet rabolván, vagy bölénytinót. (Arany János)
3. tárgyas (átvitt értelemben) <Tisztességtelen, csalárd v. erőszakos úton pénzt> szerez, zsarol, harácsol. Ezzel a csalással vagyonokat raboltak a hiszékeny áldozatoktól.  Egy milliót raboltak rajtam. (Jókai Mór) || a. tárgyas (átvitt értelemben, választékos) Csókot rabol vkitől: <férfi> vmely nőt (enyhe) erőszakkal v. csellel megcsókol; csókot lop tőle.  Kozsibrovszkyt valami olthatatlan vágy fogta el, hogy … egy csókot raboljon ezekről a kívánatos ajkakról. (Mikszáth Kálmán) Akitől csókot sohasem raboltam, A te emléked elszállott ma hozzám. (Ady Endre)
4. tárgyas (tárgy nélkül is) (játék) <Némely kártyajátékban a talon alsó v. felső lapját v. a köztük levő lapok valamelyikét> meghatározott értékű kártya fejében kicseréli, ill. felveszi; cserél. Rabolsz? Rabolta a piros alsót és a kilencest.
5. tárgyas (átvitt értelemben) (Sok) időt rabol v. csak az időt rabolja vmi: feleslegesen sok v. az eredményekhez képest igen sok időt vesz igénybe. Ez a munka csak rabolja az időt, és nincs semmi látatja.
Igekötős igék: elrabol; kirabol; megrabol; összerabol; végigrabol; visszarabol.
rabolható; rabolt v. rablott.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT