ráadás

Teljes szövegű keresés

ráadás főnév -t, -ok, -a
Általában a ráad igével kifejezett cselekvés, ill. ennek eredménye; az a cselekvés, hogy vmit ráadnak vmire v. vkire, ill. az, amit vmire ráadnak.
1. (ritka) Vmely ruhadarabnak, tárgynak vkire adása, öltése. Nehezen ment a kabát ráadása a gyerekre.
2. <Vásárláskor> vmely áruból a fizetett v. a megegyezés szerinti mennyiségen felül ingyen adott pótlás, többlet. Ráadásul kér, ad, kap vmit. Még ráadást is kaptam. A gazda a mázsa krumplira egy jó kosár ráadást adott. || a. (ritka) <Fizetségkor> vminek kialkudott árán felül adott pénzösszeg, érték.  Ha ez a pénz volna csak foglaló, … S id’adnák a világot rá’dásnak; Szeretőmet még sem adnám másnak! (Petőfi Sándor) || b. Vmely értéken, szolgáltatáson, járandóságon felül adott ill. kapott (nem várt) juttatás, többlet. Ráadásul: ráadásként, ráadásképpen. Elcserélte a töltőtollát zsebkésre, ráadásul kapott két ceruzát is. [Mi a fizetés?] Hat nap, a hetedik ráadás.  Sonka, sódar, Füstös oldal, Liszt, szalonna, Főzelék, Van elég; Ráadásul jó ozsonna. (Arany János) Sok mindent kaptam: egy kötött zekét, egy barna bársonyruhát, … egy cipőt s ráadásul egy csinos, piros bőr kistáskát. (Kosztolányi Dezső) Túrós csusza következett. Ízes, tejfölös, töpörtős … Akkor jött a töltött káposzta … Nagy darab húsok voltak a töltött káposzták közé téve ráadásnak. (Móricz Zsigmond) Az meglett ember, … | ki tudja, hogy az életet | halálra ráadásul kapja. (József Attila) Fiúk, este csajka bor ingyen, | saját guba a ráadás! (Szabó Lőrinc) || c. (átvitt értelemben, bizalmas, tréfás) Kellemetlen, váratlan járulék, újabb mozzanat, körülmény. Ráadásul: azonfelül, azonkívül, még hozzá, sőt még. A szidás mellé ráadásként még egy nyaklevest is kapott. Leesett a villamosról, ráadásul elszakadt a nadrágja is. Nem adott semmit, ráadásul még gorombáskodott is. Szegények voltunk, ráadásul még a gyerekek is sokat betegeskedtek.  Utcahosszat bőg a szegény marha … Kínosan küzd öt-hat szelindekkel … A mészáros ebeit kapatja, Ráadásul magát is mulatja. (Arany János) Ráadásul édesapám soha vagyongyűjtő nem volt. (Móricz Zsigmond)
3. <Műsoros előadáson, hangversenyen> a közönségkérésére a műsoron felül előadott szám, mutatvány. Ráadást ad, énekel, játszik, táncol. A művész két ráadást is játszott. A népi tánccsoport ráadással köszönte meg a tapsot. Ráadásul elszavalt egy Ady-verset.
ráadásos.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT