profit

Teljes szövegű keresés

profit főnév -ot, -ja
1. (közgazdaságtan, politika) <A kapitalista gazdasági rendben:> a tőkéseknek az a haszna, amely a munkásoktól termelt értéktöbblet elsajátításából származik; az értéktöbblet átalakult formája. Busás, maximális profit; ipari, kereskedelmi, monopolista, tőkés profit; a profit csökkenése, nagysága, növelése. A profitért folyó hajsza a tőkés társadalom egyik legfontosabb mozgatója.  Megkapom a tizenöt forintomat a vevőtől, adok belőle ötöt az eladónak; tíz forint profitom van. (Jókai Mór)
2. (átvitt értelemben, ritka) Előny, haszon, nyereség.  Az elveket mind feljebb licitálja. | Profitja lesz, nyerhet mindegyiken. (Gyulai Pál)
Szóösszetétel(ek): 1. profitcsökkentés; profitéhes; profitérdek; profithajhászás; profithajhászó; profitlehetőség; profitszerzés; profittöbblet; 2. extraprofit; különprofit.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem