ötödik

Teljes szövegű keresés

ötödik számnév, sorszámnév
I. (melléknévi)
1. <Időben> a negyedik után következű (legközelebbi) <személy, dolog>. Az ötödik érkező; a hónap ötödik napja; ötödik nemzedék; a sakkverseny ötödik fordulója. || a. (történettudomány) <Azonos nevű uralkodók v. pápák közül, ill. egyes családok történetével kapcs., genealógiai munkákban, olykor a szépirodalomban is:> a szóban forgó néven a negyedik után következő (legközelebbi) (írva rendsz. V). Ötödik László; ötödik Pius, Leó.  A mostani uralkodónk a németeknek, cseheknek: Első Ferdinánd császár; nekünk Ötödik Ferdinánd király. (Arany János) Én V-ik Antal vagyok, mondá [Forgách Antal fia]. (Mikszáth Kálmán) || b. <Az időbeli egymásután alapján megállapított rendben> a negyedik után következő (legközelebbi). A napirend ötödik pontja; a lakoma ötödik fogása.  Még egy epilogunk van: az ötödik felvonás. Tizenöt esztendő múlva Cyrano … elárulja titkát. (Ambrus Zoltán)
2. <Térben> a negyedik után következő (legközelebbi). Az első sorban balról az ötödik gyerek; ötödik pad; ötödik emelet; a létra ötödik foka; innen az ötödik utca.  A szobalányok … kacagva tekintenek ki a negyedik és ötödik emeletről. (Kosztolányi Dezső)
3. <Rangban, értékben, fontosságban> a negyedik után következő (legközelebbi) <személy, dolog.> Ötödik helyezett; ötödik díj.
4. <Vmely egyéb szempontból megállapított rendben> a negyedik után következő (legközelebbi). Az ábécé ötödik betűje; a könyv ötödik fejezete. || a. <Vmely fokozatos rendszert alkotó tagok közül> alulról fölfelé haladva a negyedik után következő (legközelebbi). Vmely iskola ötödik osztálya; a skála ötödik hangja. || b. A jelzett szó fogalmával közvetlen kapcsolatban levő iskola ötödik osztályába járó <tanuló>. Ötödik általános iskolás. || c. (mennyiségtan) (Vmely számnak, algebrai kifejezésnek) ötödik hatvány(a): az a szorzat, amelynek mind az öt tényezője a szóban forgó szám, ill. algebrai kifejezés. Kettőnek az ötödik hatványa (annyi mint) harminckettő.
5. Az ötödik hadoszlop: azoknak az összessége, akik a hátországban az ellenséggel összejátszanak, és az ő győzelméért dolgoznak.
6. <Megkülönböztetésül:> az ötös (V. v. 5) számmal jelölt. Ötödik épület, tanterem, kerület; Kis ötödik János.
7. Minden ötödik: <a sorozatot alkotó tagok közül> mindegyik, amelyik a megelőzőleg számba vett(ek) után négynek a kihagyásával következik. Minden ötödik sorsjegy nyer.  Minden ötödik ágy között egy herélt ember fekszik, hogy valami rendeletlenség [= rendetlenség] ne történjék közöttök. (Mikes Kelemen)
II. (főnévi) -et, -e [e, e]
1. <Időrendben v. sorrendben> a negyedik után közvetlenül következő személy. Ötödiknek érkezett.
2. <Rangban, tekintélyben, jelentőségben, érdemben, eredményben> a negyedik után következő személy. Ötödik lett a magasugrásban.
3. (személyraggal) Ötödike: a szóban forgó, a folyó v. a következő hónap ötödik napja. Január ötödike; ötödikén érkezett; ötödikére várjuk.
4. A szóban forgó v. a beszédhelyzetben meghatározott iskolafaj ötödik osztálya. A gyermek az ötödikbe jár.
5. (mennyiségtan) Az ötödiken v. (ritka) az ötödikén*: az ötödik hatványon. Kettő az ötödiken.
Kerülendő szó vagy kifejezés.
Szólás(ok): ld. kerék.
ötödiki.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem