név

Teljes szövegű keresés

név főnév nevet [e-e] , neve [e-e]
Általában az a szó v. szókapcsolat, amely személyt, konkrét v. elvont fogalmat jelöl.
I. Egyedi megjelölésre használatos szó, szókapcsolat; tulajdonnév.
1. Egy bizonyos személynek egyedi megjelölésére használatos szó, szókapcsolat; személynév. Apai, anyai, ősi név; beszélő név; családi név; egyéni név; fölvett, hamis, hosszú, idegenszerű, rövid név; írói név; ismert, jó hangzású név; kettős név; költött név; magyarosított név; színpadi név; történelmi név; védett név; dicső, halhatatlan, híres, jeles, nagy, női név; jó hangzású neve van: (átvitt értelemben is) ismerik, becsülik, jó híre van; vkinek a becsületes neve; vkinek a neve napja: névnapja; akasszanak fel a neved napján ( felakaszt); apja, anyja neve; név nélkül ír, jelentet meg vmit: nem írja alá a nevét; nem ér a nevem; vkinek a neve forgalomba jön; vkinek a neve forgalomban van; forog a neve; vkire ráragad, vkin rajta szárad egy név; Béla király, ezen a néven a negyedik; a híres olasz festő Rafael, teljes nevén: Raffaello di Giovanni Santi; vmely néven ismer vkit; nevén v. nevéről szólít vkit; más néven ismertem; milyen néven v. névvel tiszteljem?; idegen néven jelenti be magát; nem emlékszik vkinek a nevére; vkit vmilyen névre keresztel; vkinek a nevére kiállít vmely iratot, okmányt: vkinek a részére, személyére állítja ki; névre szóló irat, meghívó: személyre szóló i., m.; vmely névről ért; névről ismer vkit: tudja a nevét, de személyesen nem ismeri; hamis nevet mond be; nevet cserél; nevét felkapja; felkapják a nevét; felveszik a nevét a névsorba; forgalomba hozza vkinek a nevét; kitörli vkinek a nevét vhonnan; felvesz vmely nevet; nevet változtat; vmely nevet ráruház vkire; megmagyarosítja a nevét; nagy nevet örököl; vmilyen nevet visel; idegen, híres, ismert nevet visel; tudja, ismeri, elfelejtette vkinek a nevét; vkinek a nevét viseli; Bandi v. Pali v. Pista legyen ( lesz) a nevem, ha … A tanú, név szerint Fellegi József, azt vallotta, hogy … Ne legyen X. Y. a nevem, ha nem igaz. Olyan igaz, mint ahogy X. Y. a nevem. Hogy is hívják? Nem jut eszembe a neve.  Szél fújja le, szél fújja le, a fáról a levelet, Szőke kislány, szőke kislány felejtsd el a nevemet. (népköltés) Kiáltozom fűnek, fának, Kedves nevét itt Lillának. (Csokonai Vitéz Mihály) Ez a föld, melyen annyiszor Apáid vére folyt, Ez, melyhez minden szent nevet Egy ezredév csatolt … (Vörösmarty Mihály) Annyira magamba zárkózottan éltem, hogy három év alatt az osztálytársaknak egy harmadát sem ismertem meg névről. (Móricz Zsigmond) Trnka Frigyes, . .. ez a név groteszk volt és oly szörnyű, hogy két-három évig foglalkoztatott. (Szabó Lőrinc)
2. Vmely (házi)állat egyedi megjelölésére használt szó; állatnév. Vmilyen névre hallgat. Mi a neve a cicának? A lovaknak ilyen nevet szoktak adni: Csillag, Villám. Volt egy fekete kutyánk, Kormos volt a neve. A mesében Dörmögő Dömötör a mackó neve, Csalavér a rókáé.  [Gyárgyán] … jól tudta, hogy ezek a szegény emberek sem őtet nem ismerik, se a tanyáját …, se a lónak … nevét nem tudták idáig, s nem is fogják soha. (Móricz Zsigmond)
3. Vmely (valóságos v. képzeletbeli) földrajzi hely, térszíni alakulat (helyiség, terület, vidék, ország; folyóvíz, tó, tenger, hegy stb.) elnevezése. Földrajzi név. Mi a neve ennek a dombnak? Gyermekkoromban minden dűlő nevét tudtam a környéken. A falu nevét Szolgaegyházáról Szabadegyházára változtatták.  Edwárd király, angol király Léptet fakó lován … | Montgomery a vár neve, Hol aznap este szállt. (Arany János) [A dombnak] amit a rómaiak valami latin névvel jelöltek, közönségesen csak Koponyadomb volt a neve. (Karinthy Frigyes) Már el-eljártam hazulról. Nevek | érdekeltek, cégtáblák, és terek | s utcák nevei. (Szabó Lőrinc)
4. Vmely intézmény, intézet, társadalmi szervezet, társulat, vállalat, hivatal stb. azonosítására, megkülönböztetésére való megjelölés,hivatalos elnevezés. A párt neve: Magyar Szocialista Munkáspárt. A sztahanovista mozgalom Alekszej Sztahanov donyeci bányászról kapta nevét. Az egyesület nevét a közgyűlés határozata megváltoztatta.
5. Az efféle megjelölésnek betűvel írott képe. A fa kérgébe, a padlóba, a sziklába vésett név; aláírja a nevét (vhova, esetleg vminek); beírja a nevét vhova; beleírja a nevét vmibe; lángbetűkkel írja be a nevét vhova; nevét odaírja vhova. A táblán egy vers olvasható, név nélkül. Itt egy új könyv, nincs benne név.  [Az angyal] könnyes tekintettel törölte ki nevemet az Élet könyvéből. (Katona József) Hát én? én nevemet karcoltam volna homokba, Melyet, névvel együtt, egy hó szellője is elfúj?… (Petőfi Sándor) Ime, hát megleltem hazámat, | a földet, ahol nevemet | hibátlanul írják fölébem, | ha eltemet, ki eltemet. (József Attila)
II. Összefoglaló megjelölésre használatos szó, szókapcsolat; köznév.
1. Több egy osztályba tartozó tárgynak, élőlénynek, egynemű anyagnak v. vmely elvont fogalomnak a megjelölésére használatos szó v. tudományos műszó. Közkeletű, műszaki, tudományos név; állattani, növénytani, kémiai név; vmely betegség orvosi neve; vmely más néven ismer vmit; igazi nevén v. (a maga) nevén nevez vmit; megfelel a nevének; névről ismer vmit; nevet ad vminek: a) elnevez vmit; b) (átvitt értelemben) jogcímet, ürügyet talál vmire; szégyelli kimondani vminek a nevét; vmely névvel jelöl vkit, vmit. A nikotin Jean Nicot-ról, a dohány európai meghonosítójáról kapta nevét.  Elszedte hivataljainkat, és | a puszta bán névvel cifráza fel. (Katona József) Az a hon, melyet őseink szereztek … Az a hon többé nincs meg, csak neve Bolyong közöttünk, mint a temetőbül Éjféli órán visszajött kisértet. (Petőfi Sándor) Éjféli hajnal, szörnyű fény ez, Nincs párja, napja, neve. (Ady Endre)
2. Vmely áru(fajta), készítmény, gyártmány, találmány megjelölésére használatos szó <a kereskedelemben és a gyakorlati alkalmazásban>. Tulipán az egyik cigarettafajta neve. A háztartási célra alkalmas tisztítószert Vim néven hozzák forgalomba.
3. (nyelvtudomány) A szó hangalakja <a hozzá kapcsolódó jelentéstől elvonatkoztatva>.
4. Az a szó, amellyel vminek vmilyen jelleget v. látszatot akarunk adni. Névleg v. név szerint: külszínre, látszatra; akármi néven. nevezendő; (hivatalos) bármi néven nevezendő: akármilyen, bármilyen, bármiféle; (sajtónyelvi) minden néven nevezendő: mindennemű, mindenféle; (hivatalos) semmi néven nevezendő: semmiféle, semmifajta. Tiltakozunk bármi néven nevezendő méltánytalanság ellen. Megszüntettek minden néven nevezendő kiváltságot. Nem voltak egymással semmi néven nevezendő kapcsolatban.  Minden néven nevezendő földje felibe volt adva. (Justh Zsigmond)
III. (átvitt értelemben)
1. Az a rendsz. ismert, híres személy, akit vmely név (I. 1) jelöl; a név viselője. Csupa híres név volt jelen az ünnepségen.  [Széchenyi emlékezete.] Szentebb a múltnak ezredévi lapja, Mióta, nagy név, hozzá tartozol. (Arany János) A magyar dicsőséges forradalmt két név hajtotta végre: Petőfi Sándor meg Rózsa Sándor. (Móricz Zsigmond) || a. (ritka) Nevek: bizonyos családneveket viselő személyek.  Nevek, melyek századok óta megszokták a nemzet sorsának vezérei közt állani, s kik e hivatást bizonnyal megértik. (Kossuth Lajos) Ugyanazok a nevek járnak iskolába … ma, akik harminc éve és hatvan éve, minden nemzedék ezeket a neveket újítja. (Móricz Zsigmond) || b. Vkinek a nevében v. (régies) nevével: helyette, meghatalmazására, megbízásából; képviseletében, személyében, képében. Atyja, anyja, barátja, szülei nevében; (népies, régies) Isten nevében: a) ingyen, szívességből, alamizsnaként (ad, kér, tesz vmit); b) (ritka) <kezdeményezésben, vállalkozásban:> I. segítségével, áldásával; a maga v. (a) saját nevében: <rendsz. csak az alany nyomósításaként:> ő, maga, a maga részéről v. ami őt illeti; a Magyar Népköztársaság nevében!: <bírósági ítélet kihirdetését bevezető szavak>. (Én) a magam nevében úgy vélekedem, hogy … Az igazgató a vállalat vezetősége és a maga nevében is üdvözölte az ünnepeltet. Köszöntsd nevemben is barátunkat.  Jogot a népnek, az emberiség Nagy szent nevében, adjatok jogot. (Petőfi Sándor) Nyomj a pulyák fejére egy-egy barackot a nevemben. (Mikszáth Kálmán) A vármegyei és követi választások … a nép nevében folytak le. (Móricz Zsigmond) || c. Vminek a nevében: vminek a jogán, jogcímén, felhatalmazása alapján. Barátságunk nevében; a törvény nevében: a törvényes jogok, felhatalmazás alapján, hivatalosan. A törvény nevében felszólítom, hogy … A törvény nevében letartóztatom!  Barátom! Engedd meg e megszólítást [a] … múlt emlékének nevében. (Kossuth Lajos) A törvény nevében mindhárman foglyok. (Tolnai Lajos)
2. <Főleg állandósult szókapcsolatokban a tulajdonjog, a birtoklás, a felelősség kifejezésére.> Vkinek a nevén áll v. van vmi a telekkönyvben; vmit átír vkinek a nevére; vkinek a nevére ír vmit; vkinek a nevére írja a tartozást: számlájára, terhére írja a t-t; vkinek a nevére írat vmit. Egy kis ház áll a nevén.  Bogárkának hívják a … 128 sz. telekjegyzőkönyvben foglalt jószágot, mely a Patáncsy Pál nevén áll. (Mikszáth Kálmán)
3. (rendsz. birtokos személyragos alakban) (választékos) Az, amit vkiről, vmely közösségről, intézményről tudnak, ahogyan róla vélekednek; vkinek, vminek jó v. ritk. rossz híre, hírneve. Áldott, átkozott, kedves, gyűlölt, megcsúfolt, megvetett név; veszett név; (vmilyen) neve van; jó neve van vkinek vhol, vmiben; (régies) elvész a neve: vége a jó hírének; neve fénylik, ragyog, tündököl; vkinek a nevén szárad vmi; vkinek a nevén száradt; (dicső, halhatatlan, nagy v. örök) nevet szerez, teremt magának; vmilyen nevet süt vkire, vmire; tisztára mossa nevét v. lemossa a nevére száradt v. tapadt gyalázatot; veszett nevét költi vkinek; gyalázatba keveri, meggyalázza, meghurcolja vkinek a nevét; odaadja a nevét (vmihez); emlékezetessé, gyűlöltté, halhatatlanná, híressé, ismertté, naggyá teszi a nevét; nevével fedez vmit: személyének tekintélyével f. vmit; nevemmel kezeskedem, hogy …  Dicső neve költő fiadnak, | Anyám, soká, örökkön él. (Petőfi Sándor) Azt hiszi, hogy a dicshymnusok alapítják meg nevünket? (Justh Zsigmond)
4. Jó, rossz néven vesz (vkitől) vmit: jól, ill. rosszul esik neki, szívesen, örömmel veszi, fogadja; örül neki, ill. haragszik, neheztel érte, rosszallja; jó néven venné, ha …; nagyon jó néven vette, hogy …; nem veszem rossz néven, hogy … Ne vegyétek rossz néven, ha elmegyek korábban! Vedd jó néven e csekélységet!  [A határozatot] Vörösmarty nem a legjobb néven vette. (Gyulai Pál)
5. Vmely szó v. szókapcsolat által találóan megjelölt v. megjelölhető lényeg, lényeges tulajdonság, helyzet, állapot. Csitt a neved!; hallgass a neve; kuss a neve.  Neve szégyen, neve átok: Ezzé lett magyar hazátok. (Vörösmarty Mihály)
Szólás(ok): (tréfás) felvette a néhai nevet: meghalt; kivívta az egri nevet: becsülettel megállta a helyét; becsületet, hírnevet szerzett magának; ld. még: gyermek.
Szóösszetétel(ek): 1. névátruházás; névátvitel; névazonosság; névbetű; névbitorló; névcédula; néveste; névfaragó; névfelirat; névíró; névjegyzés; névkártya; névkönyv; névlajstrom; névmagyarázat; névosztogatás; névösszeírás; névpótló; névviselés; 2. állatnév; álnév; anyagnév; asszonynév; becenév; családnév; csúfnév; előnév; fedőnév; férfinév; főnév; gúnynév; gyűjtőnév; helynév; helységnév; hírnév; igenév; keresztnév; köznév; leánynév, melléknév; művésznév; ragadványnév; számnév; személynév; tulajdonnév; tulajdonságnév; utónév; vezetéknév.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem