mosogat

Teljes szövegű keresés

mosogat ige -tam, -ott, ..asson
1. tárgyas <Piszkos edényeket, evőeszközöket> egymás után mos; sorra elmos. Éppen mosogatja a csészéket. || a. (tárgy nélkül) A konyhában van, mosogat. Nem szeret mosogatni.
2. tárgyas <Vkinek vmely testrészét v. a testnek vmely helyét> ismételt, óvatos mozdulatokkal mossa. Mosogatja az arcát, a szemét; mosogatja a sebet.  A törökök … korsót vettek elő. Mosogatták a kezüket, lábukat, arcukat. (Gárdonyi Géza) Édesanyám … rohamot kapott, és ecetes vízzel kellett a szívét s a homlokát mosogatni. (Móricz Zsigmond) || a. tárgyas (átvitt értelemben, irodalmi nyelvben) <Szél, víz> gyengéden érintget, nyaldos, simogat vmit.  Tán habjaid mosogatják A szép tündér lábait. (Berzsenyi Dániel) Arcomat a tiszta szellő mosogatja, Kitárva előttem a menny boltozatja. (Arany János)
Igekötős igék: elmosogat; felmosogat; kimosogat; körülmosogat; lemosogat; megmosogat; végigmosogat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem