kormányzat

Teljes szövegű keresés

kormányzat főnév -ot, -a
1. (hivatalos, sajtónyelvi) A végrehajtó hatalom, az állami hatalom gyakorlása; az ezzel kapcs. hivatalos tevékenység; kormányzás (2). A kormányzat módszerei. A kormányzat megszilárdult.  A demokratia elve … az, hogy a nép, vagy a nép akarata intézze a kormányzatot. (Jókai Mór)
2. (hivatalos, sajtónyelvi) <Vmely államban> a legfőbb hatóság, hivatal mint e tevékenység gyakorlója; kormány, minisztérium. Vmit a kormányzat elé terjeszt. A kormányzat kénytelen volt szigorú intézkedésekhez nyúlni.  A nemesi fölkelő sereg sohasem tetszett a bécsi kormányzatnak. (Vas Gereben)
3. (hivatalos, sajtónyelvi) A kormány valamelyik szakmai v. munkaköri tekintetben önálló része, szerve, legfőbb hivatala. Belügyi, földművelésügyi, művelődésügyi kormányzat.
4. A kormányzás (2) vmely rendszere. Demokratikus, katonai, koalíciós kormányzat.
5. (ritka, bizalmas) Irányítás, igazgatás.  Látszik az asszonyi tapintat, a házi kormányzat. (Vas Gereben) A nyáj Matyi kormányzata mellett besétált az udvarra. (Mikszáth Kálmán)
Szóösszetétel(ek): önkormányzat.
kormányzati.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem