kilencvenes

Teljes szövegű keresés

kilencvenes [e-e-e] melléknév és főnév
I. melléknév
1. Kilencvenes szám: kilencven egységet tartalmazó, az egyet kilencvenszer magába foglaló sz. (írott jele: 90 v. XC).
2. Ezt a számot jelölő. Látod azt a nagy kilencvenes számot a házon?
3. Ezzel a számmal jelölt, megkülönböztetett <személy, dolog>; kilencvenes számú. Kilencvenes szék, szoba, villamos. || a. (régies, bizalmas) A kilencvenedik ezredhez tartozó <katona>. Kilencvenes gyalogos.
4. Olyan <nagyság, méret stb.>, amelyet ezzel a számmal különböztetnek meg. Kilencvenes mellbőség: kilencven centiméteres m.; kilencvenes sebesség.
5. Kilencven személyből álló. Kilencvenes csoport.
6. A kilencvenes évek: a folyó (a legutóbbi) v. a szóban forgó évszázadnak kilencvenedikkel kezdődő évei az utánuk következő évszázad kezdetéig. A kilencvenes években nagy nemzeti fellendülés volt. || a. Vkinek a kilencvenes évei: a szóban forgó személynek kilencvenedikkel kezdődő életévei a századik kezdetéig.
7. (bizalmas) Kilencven éven felüli <személy>, aki a századikat még nem érte el. Kilencvenes anyóka.  Az apja … ma is él a feleségével valahol a sarkvidéken, mind a ketten kilencvenesek. (Ambrus Zoltán)
II. főnév -t, -ek, -e [ë, e]
1. Kilencven egységet tartalmazó, az egyet kilencvenszer magában foglaló szám. A kilencvenes kilenc tízesből áll.
2. Az ezt a számot jelölő számjegyek együtt. Kilencvenes van az ajtón.
3. Ezzel a számmal jelölt, megkülönböztetett személy v. dolog. Felszállt egy kilencvenesre. Beköltözött a kilencvenesbe. || a. (régies, bizalmas) A kilencvenesek: a kilencvenedik ezred. Bevonult a kilencvenesekhez.
4. Az a személy, aki már betöltötte kilencvenedik évét (, de még nem érte el a századikat). Bizony már jó kilencvenes.
5. (főleg többes számban) A folyó (a legutóbbi) évszázad kilencvenedik évében született személy. A kilencvenesek közül még sokan élnek.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem