kizsákmányol

Teljes szövegű keresés

kizsákmányol tárgyas ige
1. (közgazdaságtan, politika) Kizsákmányol vkit, vmit: <termelő eszközök magántulajdonként való birtoklása révén> a másoktól végzett munkának (a többletmunkának, néha pedig a szükséges munkának) a termékét ellenszolgáltatás nélkül elsajátítja. Az imperialisták kizsákmányolják a gyarmati népeket. A tőkések kizsákmányolják a munkásokat.
2. (ritka, választékos) <Vmit kiaknázva, megműveltetve> nagy hasznot szerez magának, túlzottan kihasznál.  Sok ravaszsággal jutott a verespataki aranybányákhoz, miket roppant eredménnyel tudott kizsákmányolni. (Jókai Mór) || a. (átvitt értelemben, ritka, választékos) Vmit túlságosan, meg nem engedett módon kihasznál.  Egy-két haszontalan tányérnyaló zsákmányolja ki bizalmukat. (Vas Gereben) A gyermek zsarnok …, teljes mértékben kizsákmányolja, akit csak lehet. (Móricz Zsigmond)
3. (ritka) Kifoszt vkit, vmit; vkinek holmiját zsákmányul megszerzi. Az ellenség kizsákmányolta a falut. A rablók kizsákmányolták az utasokat.
kizsákmányolható; kizsákmányolt; kizsákmányoltat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem