jósol

Teljes szövegű keresés

jósol ige -ok v. jóslok, -t, -jon; -ni
1. tárgyas Jósol vmit: <babonás hiedelmek alapján, gyak. misztikus szertartások közepette> vmely eseményt úgy mond bekövetkezőnek, mintha előre tudná, hogy mit hoz a jövő. Dögvészt, éhínséget, háborút jósol; azt jósolja, hogy … || a. Vkinek jósol vkit, vmit: így közli, hogy vkinek a jövőben osztályrészül jut vki, vmi. A cigányasszony boldogságot, gazdagságot, vőlegényt jósol vkinek.  Ezt a végzetet jóslá neki a seleuciai dzsinn … (Jókai Mór) || b. (tárgy nélkül) Belekből, csillagokból, kártyából, tenyérből jósol. Jósol, de nem hisznek neki. A régi Róma papjai a madarak röpüléséből jósoltak.  Szeretett volna most már … odamenni hozzájuk, beszélni velük, kikérdezni őket. Hátha valamelyik nő kártyát vetne, vagy jósolna a tenyeréből. (Nagy Lajos)
2. tárgyas (átvitt értelemben) Jósol vmit: <jelekből következtetve v. sejtelmei alapján> állítja, hogy vmi bekövetkezik, v. hogy vmi osztályrészül jut vkinek a jövőben. Nem sok jót jósolhatok neki. A fiatal költőnek fényes jövőt jósolnak. Rossz véget jósolok ennek a kalandos vállalkozásnak.  S jósolom Im e porok fölött, hogy e hazát Nem bírja megrendítni semmi vész. (Vörösmarty Mihály) A darabnak már előlegesen is nagy híre van … Jövőt jósolnak neki. (Mikszáth Kálmán) Délután egyre az esőt jósolta: – Ma estére megjön. (Babits Mihály)
3. tárgyas (átvitt értelemben, ritka) <Vmely jelenség, körülmény> a jövőre vonatkoztatva bizonyos következtetésekre ad alkalmat, módot, lehetőséget. A sűrűsödő felhők vihart jósoltak.  Homály uralkodik a szóban: Mi a planéták befolyása? | Mit jósol a tenyér vonása? (Arany János)
Igekötős igék: előrejósol; megjósol.
jósolgat; jósló v. jósoló; jósolt; jósoltat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem