jóravaló

Teljes szövegű keresés

jóravaló melléknév
1. Komoly, megfontolt magaviseletű, józan életű, becsületes, tisztességes <személy>. Jóravaló családapa, fiatalember, legény, teremtés. Jóravaló lányt vett feleségül.  Nincs egy jóra való vitéz országomban, Akit ne ismerjek s nevét meg ne mondjam. (Arany János) El-elmondogatják majd az emberek: ismertük őt, emlékszünk rá, jóravaló ember volt. (Nagy Lajos)
2. (régies, irodalmi nyelvben) Céljának, rendeltetésének kifogástalanul megfelelő; alkalmas, hasznos.  Lapokon keresztül nem találunk egy megkapó eszmét, … egy jóravaló gondolatot. (Arany János) Messze, messze innen sehol sincs még jóravaló országút sem, nemhogy vasút lenne. (Mikszáth Kálmán)
3. (tájszó) Kiadós, nagy.  Egy jóravaló hóolvadás végkép koldussá teheti … (Vas Gereben) Az ócska kastély még most is áll … csak egy jóravaló zivatar kell neki, hogy halomra omoljon. (Jókai Mór)
4. (ritka, irodalmi nyelvben) Hatásos.  Micsoda fiskális ön, … még egy jóravaló gorombaságot sem mer mondani. (Vas Gereben) Csak leste, ha Mondok-e az ütleg alatt jóravaló élceket. (Arany JánosArisztophanész-fordítás)
jóravalóság.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem