jobban

Teljes szövegű keresés

jobban határozószó (a jól határozószó középfoka)
1. Fokozottan jól (I. 1–11, (II) 1, 2, 4); a jól-nál nagyobb mértékben, fokban. Jobban él, énekel, halad, jár, keres, mulat, működik, öltözik, viselkedik; jobban bír, elrejt, ismer, vásárol vmit; jobban érzi magát; jobban megférnek.  [Tyúk anyó] Válogat a kendermagban, A kiskirály sem él jobban. (Petőfi Sándor) –11 <Bizonyos melléknévvel kapcs., főleg olyankor, ha a melléknév középfoka nem szokásos.> Innen jobban látható a vidék, mint onnan.
2. Minél jobban: a lehetőséghez képest nagyon jól. Igyekezzél minél jobban tanulni!
3. Helyesebben. Jobban mondva ¬.
4. (bizalmas) … hogy jobban se kell: a lehető legnagyobb fokban, mértékben; teljes megelégedésre; alaposan, kitűnően. Úgy elverte, hogy jobban se kell.
5. <A nagyon fokozásaként; olyan igei állítmány mellett, amely folyamatos v. fokozódó cselekvést, állapotváltozást jelent:> nagyobb mértékben, nagyobb erővel. Jobban szeret vkit, vmit. Jobban fáj a sebem. A pálinka jobban szédít, mint a bor. Ez a cipő jobban szorít, mint régi. Azt becsülik meg legjobban, aki őszinte.  Szeretsz, rózsaszálam? | Én ugyan szeretlek, Apád, anyád nálam Jobban nem szerethet. (Petőfi Sándor) Éhes szúnyog jobban csíp. Bizonyára azért fejlődött ki Tügyön az önzés olyan magasra, … mert … végtelenül érezték elnyomottságukat. (Móricz Zsigmond) –51 (bizalmas) <Bizonyos melléknévvel kapcs., főleg olyankor, ha a melléknév középfoka nem szokásos:> inkább. Ez még jobban kifogásolható, mint az előbbi.
6. Egyre jobban, (népies) jobban-jobban: folyton fokozódó mértékben. Egyre jobban esik az eső.  A ló egyre jobban megbomlott. (Móricz Zsigmond) A tolmácsot egyre jobban idegesítette a vádlott. (Gelléri Andor Endre)
7. (ritka, népies) Jobbára.  Jobban csak orvosi rendeletre járkált ő nyarankint a levegőn. (Gárdonyi Géza)
Szóösszetétel(ek): mindjobban.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT