hull

Teljes szövegű keresés

hull tárgyatlan ige -t, v. -ott; -jon; -ani hullik (..ljék*)
Kerülendő szó vagy kifejezés.
1. <Vmiből sok egyforma, azonos v. hasonló darab> egymás után, folyamatosan, sűrűn, nagy tömegben esik. Hull vhonnan v. vhová; hull a falevél, a gyümölcs, a hó, a zúzmara; termékeny ® talajra hull. Szóláshasonlat(ok): hull, mint a ® manna az égből.  Hull a szilva a fáról. (népköltés) A fák lombja csendesen hull. (Tompa Mihály) Ahol a piacra hullt a golyó, oda árkot ástak és földhányást emeltek. (Gárdonyi Géza) Az éjszaka apró, sűrű hó hullott. (Krúdy Gyula) || a. Csillag hull: meteor útja látható az égen.  Mennyi csillag hull ma! (Arany János) Hulló csillag, hullj, hullj, rogyásig. (Ady Endre)
2. (választékos) <Folyékony anyag> aránylag bőven, a szokottnál nagyobb mennyiségben, sűrű cseppekben folyik vagy esik alá. Hull a könnye; hull a vére. Szóláshasonlat(ok): hull a könnye, mint a ® záporeső.  Látják hullani könnyemet A csendes patakok. (Berzsenyi Dániel) Hullottak könnyeim zápornak módjára. (Petőfi Sándor) A vérem hull, hull, egyre hull. (Ady Endre) || a. (átvitt értelemben, választékos) (Csőstül) hull a szidalom, a szitok, az átok v. (gúnyos) az áldás vkire, vkinek a fejére: sok á., sz. éri.  Hull, hull a szitok, a röhej, … Szaladnak a bélyegesek S egy nagy csillag van a homlokukon. (Ady Endre)
3. Hull a haja, szőre, tolla: hosszabb időn át, rövid időközökben újra meg újra veszti a haját, szőrét, tollát; kopaszodik, vedlik.  Hullott a haja. Egyre több gubanc maradt a vasfésűben. (Kosztolányi Dezső)
4. (választékos) <Rendsz. állandósult szókapcsolatokban:> esik (I. 4, (III) 1). Darabokra hull: szétesik; ® porba hull; térdre hull: hirtelen letérdel; szemébe, vállára hull a haja; (érett gyümölcsként) az ® ölébe hull. Leesett a pohár, darabokra hullott.  S térdre hulltam ott | A zúgó Élet partján voltunk. (Ady Endre) || a. (választékos, költői) <Fény> rávetődik vkire, vmire.  Paplanomra sárgán | hull égi villany, nappali verőfény. (Kosztolányi Dezső)
5. <Állat, ritkábban ember> tömegesen pusztul; elhull. Rakásra hull a sertés. Száj- és körömfájásban hull a marha. Hull a baromfi. Hullanak ősszel a legyek. Szóláshasonlat(ok): Hull, mint ősszel a ® légy.  Mint hulla a hulla! veszett a pogány. (Arany János) Erősen hullanak a bárányok. (Tolnai Lajos)
Szólás(ok): ld. férges.
Igekötős igék: aláhull; áthull; behull; belehull; elhull; kihull; lehull; ráhull; széthull; visszahull.
hullás; hulló.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem