hetvenes

Teljes szövegű keresés

hetvenes [e-e-e] melléknév és főnév
I. melléknév
1. Hetvenes szám: hetven egységet tartalmazó, az egyet hetvenszer magában foglaló sz. (írott jele: 70 v. LXX). Elsőnek a hetvenes számot húzták ki.
2. Ezt a számot jelölő. A hetvenes szám kétjegyű.
3. Ezzel a számmal jelölt, megkülönböztetett <személy, dolog>; hetvenes számú. Hetvenes szék, szoba. || a. (régies, bizalmas) A hetvenedik ezredbe tartozó <katona>. Hetvenes baka.
4. Olyan <nagyság, méret stb.>, amelyet ezzel a számmal különböztetnek meg. Hetvenes sebesség.
5. A hetvenes évek: a folyó, a legutóbbi v. a szóban forgó évszázadnak hetvenedikkel kezdődő évei a nyolcvanadik kezdetéig. A tizennyolcadik század hetvenes éveiben nagy irodalmi fellendülés kezdődött.
6. Vkinek a hetvenes évei: a szóban forgó személynek hetvenedikkel kezdődő évei a nyolcvanadik kezdetéig. A hetvenes éveit tapossa.  Radovanovics Timót néni is bejött, úgy feltollazva, … pántlikázva, amint csak egy hetvenes dáma ahhoz tud. (Tolnai Lajos)
7. Hetven éven felüli, de még nyolcvanadik évét el nem ért <személy>. Hetvenes, ősz, megtört férfi.
II. főnév -t, -ek, -e [ë, e]
1. Hetven egységet tartalmazó, az egyet hetvenszer magában foglaló szám. A hetvenessel nyerni fogok.
2. Ezt a számot jelölő számjegyek együtt. Arab, római hetvenes.
3. Ezzel a számmal jelölt, megkülönböztetett személy v. dolog. A hetvenesben van még egy hely. || a. (régies, bizalmas) A hetvenesek: a hetvenedik ezred.
4. Az a személy, aki már betöltötte hetvenedik évét, de még nem érte el a nyolcvanadikat. A hetvenesek közül többen szerepelnek a közéletben.  „Nem negyvenöt esztendős asszonynak valók azok [= a szép nagyvirágú rokolyák] már!” „Hiszen hetvenesek is viselik ezt.” (Jókai Mór)
5. (főleg többes számban) (ritka) A folyó v. a legutóbbi évszázad hetvenedik évében született személy. A hetvenesek kilencvenben már felnőtt emberek.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem