gát

Teljes szövegű keresés

gát főnév -at v. (régies) -ot, -ja
1. Folyó v. tó vizének lefolyását v. kiáradását, tenger túláradását akadályozó építmény földből, kőből v. betonból, melynek feladata a víz tárolása v. szintjének emelése is lehet. Duzzasztó, elzáró gát; ® hengeres gát; hullámtörő gát; ® táblás gát; gátat ® emel; ® kiékeli a gátat; gátat ® tölt; a gátakat átszakítja, áttöri az ár; megerősíti a gátakat; gáttal körülvesz, véd vmit.  Vágtatott a Tisza a rónán át, | Zúgva, bőgve törte át a gátot, El akarta nyelni a világot! (Petőfi Sándor) A kis nyárfaerdőn túl ketté vált a töltés … Ha azt a kis darabot gáttal el nem kerítik, a falu közepéig beszalad a víz. (Tömörkény István)
2. (átvitt értelemben) Vminek a folyamatát, lefolyását, működését akadályozó nehézség, hátráltató akadály, korlát (3a). Gátat ® vet vminek.  Győzni fogsz, dicső respublica, Bár vessen ég és föld elédbe gátot. (Petőfi Sándor) Noémi úgy vélte, hogy modern emberek nem törődnek gátakkal és előítéletekkel. (Babits Mihály)
3. (sport) <A lóverseny egyik nemében> mesterséges v. természetes sövény, ill. palánk, amelyet a lónak át kell ugrania. Bukott az első gáton. || a. (sport) <Futásban> az egyes pályákon a futás tartamára, megszabott távolságokra elhelyezett, fából, ritk. fémből készült akadály, amelyen a versenyzőnek lépő mozdulattal kell átjutnia. Alacsony, magas gát; felállítják a gátakat. Szépen veszi a gátat. Az utolsó gát előtt megtorpant. || b. (sport, bizalmas) Gátfutás. Férfi, női gát; gáton az első; gáton indulnak. Megnyerte a gátat.
4. (bonctan) A női altestnek az a része, amely a szeméremrést a végbélnyílástól elválasztja. Szüléskor néha átszakad a gát. Pár öltéssel összevarrták a gátat.
Szólás(ok): ember v. legény a gáton: le tudja győzni a nehézségeket, minden helyzetben megállja a helyét, feltalálja magát.
Szóösszetétel(ek): 1. gátemelés; gátépítés; gáteresz; gátfal; gátkapu; gátkerék; gátmagasság; gátmunka; gátnyílás; gátszakasz; gáttoldás; gáttöltés; gátugrás; gátugratás; gátút; gátvarrás; gátverseny; gátzár; gátzsilip; 2. bukógát; földgát; hullámgát; kőgát; malomgát; nyúlgát; partgát; védgát; védőgát; zsilipgát.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT