fecske

Teljes szövegű keresés

fecske [ë-e v. e-e] főnév ..két, ..kéje [e]
1. A verébszerűek egyik családjába tartozó, kis testű, hosszú szárnyú, villás farkú, kitűnő röptű, repülő rovarokkal táplálkozó madár (Hirundo rustica). Megjöttek, költöznek a fecskék. (népies) Fecskét látok, szeplőt hányok: <babonás v. tréfás mondóka az első fecske megpillantásakor szeplők elmulasztására v. keletkezésük meggátlására>.  Alant a zöldes tiszta nagy folyam, … | Meg nem legyinti szellő s fecske szárnya. (Arany János) Az eresz alatt néhol fecskefészek tapad a szögletekhez, a fecskék száma különben megcsappant … ebben az esztendőben. (Nagy Lajos) || a. (állattan) Fecskék: ilyen, de különböző nemhez tartozó madarak családja (Hirundinidae). || b. Ebbe a családba tartozó madarak vmelyike. ® Füsti fecske; ® parti fecske.
2. (átvitt értelemben)(Az) első fecske: a) az első jelentkező, elsőnek érkező személy vhol. Megjött az első fecske a diákszállóba. b) az a személy (v. dolog), aki (v. ami) vmely örvendetes személy közeledtét, vmely régen várt változás bekövetkezését jelzi, hirdeti. A forradalom első fecskéi.
3. (népies, gúnyos) Kőműves.
4. (átvitt értelemben) Háromszög alakú úszónadrág.
Közmondás(ok): Egy fecske nem csinál nyarat: egy példa v. vállalkozó még nem elég vmely terv v. újítás megvalósításához.
Szóösszetétel(ek): fecskecsicsergés; fecskefark; fecskefélék; fecskefióka; fecskejárás; fecskemadár; fecskepár; fecskeszáj; fecskeszó.
fecskés.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem