falusi

Teljes szövegű keresés

falusi melléknév és főnév
I. melléknév
1. Faluról származó, falura való, falun lakó. Falusi burzsoázia ¬; falusi értelmiség, gazdagok, nép; falusi dolgozó, ember, tanító; falusi liba.  Tűnik, múlik az egy emberöltő S én maradok a falusi költő. (Juhász Gyula) Lompos komondorok és lomposabb falusi cselédek mászkáltak az udvaron. (Krúdy Gyula) Derék lánynak látszik … Nem volt az a falusi liba, akinek eleinte hitte. (Kosztolányi Dezső)
2. Falun lévő, ott található, ott szokásos; a falura jellemző. Falusi élet, ház, levegő, ruha, szokás, viselet. Szóláshasonlat(ok): sorba megy, mint a falusi bíróság ¬.  Hogy neveltetnek nálunk az ifjak közönségesen? Legalább tíz vagy tizenegy esztendős koráig a faluból ki nem megyen, hanem addig a falusi iskolában jár. (Mikes Kelemen) Az emberek falusi szokás szerint kinn ültek házaik előtt. (Mikszáth Kálmán) Falusi temetők jutnak eszembe, Poros akácok. (Tóth Árpád)
II. főnév -t, -ak, -ja Falun élő, faluban lakó személy. A kiállításra sok falusi jött Pestre.  Napközben zengett a ház a zongorától, a piacon szájtátva álltak meg a falusiak. (Krúdy Gyula)

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT