előítélet

Teljes szövegű keresés

előítélet főnév (rosszalló)
Az a vélemény v. ítélet, amely tárgyi bizonyítékok és igazságra való törekvés nélkül alakul ki v. él az emberben, amelynek alapja elfogultság, megokolatlan érzelem v. babona, s amelyet vki rendsz. környezetétől, társadalmi osztályától v. korának helytelen közszellemétől készen vesz át. Avult, ostoba előítélet; faji, vallási előítélet; előítélet nélkül; szakít előítéleteivel; előítélettel van v. viseltetik vki, vmi iránt.  A természet nem ismeri azokat az előítéleteket, … miket maguk az emberek teremtettek meg. (Táncsics Mihály) || b. (zene) <Opera, zenedráma (vmely felvonása) előtt> a nyitánynál kötetlenebb formájú bevezető zene, amely rendsz. megszakítás nélkül kapcsolódik a műhöz.
A szócikk 12. sorában kezdődő || b. jelzésű értelemárnyalat áthelyezendő az előjáték szócikk 3. jelentésének végére, a „műsorszámok előtt játszik.” szöveg után.
előítéletes.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem