dzsentri

Teljes szövegű keresés

dzsentri [ë v. e] főnév -t, -je [e] (régies írva: gentry is) (történettudomány)
1. (csak egyes számban) <A magyarországi kapitalizmus korának társadalmában> kis- és középbirtokos v. birtokát elvesztett és hivatali pályákon elhelyezkedett nemesség, mely a munkás-, paraszt- és polgári osztályoktól elkülönülve kiváltságos helyzetet igyekezett biztosítani magának. Gőgös, lecsúszott, úrhatnám dzsentri.  A dzsentrinek … sohase kellett a magyar irodalom. (Ambrus Zoltán) Károly … adja a búsuló dzsentrit … szidja a zsidókat, kik elúsztatták az ősi birtokot. (Ady Endre)
2. (ritka) Ennek a rétegnek vmely tagja. Ki volt ez a dzsentri? A vármegye dzsentrijei; a dzsentrik kaszinója, modora, viselkedése.
3. jelzői használat(ban) Társadalmi helyzeténél fogva ehhez a réteghez tartozó, ebből származó. Dzsentri család, lány. || a. jelzői használat(ban) E rétegre jellemző, szokásos, rá emlékeztető. Dzsentri allűrök, gőg, hányavetiség, uralom.  A … szolgabíró … gentry modorával igyekszik verni a helybelieket. (Móricz Zsigmond)
Szóösszetétel(ek): dzsentribirtok.
dzsentris.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem