durvaság

Teljes szövegű keresés

durvaság főnév -ot, -a
1. Vminek a durva (1–3) melléknévvel kifejezett tulajdonsága; durva felület; érdesség, elnagyoltság, darabosság. (Arc)vonásainak durvasága; a bőr, a gyapjú, a szövet durvasága; a kőfal durvasága; a homok, a liszt durvasága; kezének durvasága; a reszelő, a munka durvasága; a faalkotmány, a gerenda, a szerszám durvasága.
2. A durva (4) melléknévvel kifejezett tulajdonság, vkinek durva (4) volta, természete; erőszakos nyerseség, gorombaság, otrombaság. Lelki durvaság; vkivel szemben tanúsított durvaság; az erkölcsök durvasága; hangjának, modorának durvasága; a foglyokkal való bánásmód durvasága; megró vkit a durvaságáért; durvaságra nevel vkit; nem tudja elviselni a durvaságot.  Negyven inasom volt [tanítványaim között] …, a szennynek, a testi-lelki elhagyatottságnak, a magától való és tenyészett durvaságnak … hadserege. (Móra Ferenc) || a. Vminek durva (5) volta, jellege; kül. durva (5) cselekedet, magatartás, kifejezés, beszédmód. Arcának, tekintetének durvasága; szavainak durvasága; durvaságokat beszél, csinál, követ el. Durvasága közismert. Minden durvaság nélkül folyt le a mérkőzés. Haragusznak rá durvasága miatt. Mindenki fél durvaságától.  Durvasággal elpazaljam-e, Mit oly nagy áron vettem, kegyedet? (Vörösmarty Mihály) Zsoltnak egyik-másik ártatlan tréfája … durvaságnak látszik előtte. (Móricz Zsigmond)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages