derekas

Teljes szövegű keresés

derekas [ë-ë] melléknév és főnév
I. melléknév -an, -abb
1. A kívánt mértéknek, módnak megfelelő, a maga nemében kitűnő, igen jó; derék <dolog>. Derekas munkát végzett.  Sok üggyel-bajjal végtére találánk Egy jóravaló derekas tervet. (Arany JánosArisztophanész-fordítás) || a. Derekasan: alaposan, nagyon. Derekasan hozzálát vmihez; derekasan megrakták; derekasan megállta helyét; derekasan kiveszi a részét vmiből.  A pataknál leszállottak, és megmosakodtak derekasan. (Gárdonyi Géza) Mutatott kifelé a tekintetével, hogy ni, milyen derekasan esik. (Nagy Lajos)
2. (ritka, régies) Jókora nagy, rendeltetésének, céljának megfelelő <dolog>.  Csak egy derekas lépés még … s itt az áldott szép tavasz. (Tolnai Lajos) Négyszáz forintot akar … gyűjteni, amennyi elég egy derekas műhelynek a megnyitására. (Mikszáth Kálmán)
3. (népies) Derekas ing: olyan férfiing, amelynek az ujja alatt ék alakú betoldása van, úgy, hogy derékban elkeskenyedik.
II. főnév -t, -ok, -a (tájszó) Ujjatlan női posztómellény.
derekasság.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem