Ekcéma.

Teljes szövegű keresés

Ekcéma.
Gyakran előforduló betegség, tkp. a túlérzékennyé vált bőr gyulladásos reakciója olyan belső v. külső ingerre, amely a normális érzékenységű bőrön nem okoz gyulladásos reakciót. Belső okai: hiányos táplálás, bélsárrekedés, bélférgesség, » gyomor- és bélhurut, » végbélmiriggyulladás, » veseelégtelenség, » ivarzási rendellenesség, » álvemhesség és az öregkor. Külső okai: a gyakori fürösztés, bolhák v. egyéb külső paraziták, nedves, huzatos » kennel, elhanyagolt, ápolatlan bőr és szőr, a bőrre került vegyi anyagok.
A belső és külső okok nem azonnal vezetnek ~hoz, de a bőrt hajlamossá teszik annyira, hogy viszonylag csekély hatások is kiválthatják a betegség jellegzetes tüneteit.
Az ~ rendkívül változatos formában jelentkezhet: legenyhébb formája a bőr mérsékelt megduzzadása, amely viszonylag gyorsan elmúlik, és helyén korpázás marad vissza. Ált. csak a szőrmentes v. alig szőrös helyeken jönnek létre a legenyhébb elváltozások. Az ~ túl heveny formájában szenvedő állat a viszketés miatt kaparja, harapdálja a bőrfelületét, amely ilyenkor látszólag még egészséges; néhány óra alatt azonban élénkvörössé, nedvezővé válik, sőt a szőr is kihullik. Rövid időn belül a beteg bőrfelület rendkívül duzzadt, fájdalmas lesz, esetleg gennyesedni kezd. Idült esetben a bőr merevvé válik, megvastagodik, a szőr erősen megritkul.
A betegség rendszerint csak huzamos kezelésre gyógyul és gyakorta kiújul.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT