Antivitaminok.

Teljes szövegű keresés

Antivitaminok.
Azok az anyagok, amelyek hozzájárulhatnak a különböző táplálkozási hiánybetegségek kialakulásához. Szerkezetüket tekintve a » vitaminokhoz hasonló vegyületek, de élettani hatásuk hiányzik; ill. versenyre kelve a vitaminokkal, gátolják azok működését a testben lezajló biokémiai reakciók során.
Bizonyos anyagok roncsolják a vitaminokat, pl. az avas zsír az E-vitamint, a nyers halhúsban található enzimféleség pedig a B1 vitamint teszi tönkre.
A vitaminokat a táplálék egyes alkotórészei kémiailag leköthetik, s ezáltal felszívódásra alkalmatlanná válnak; pl. a nyers tojásfehérjében levő avidin negatív hatású az A-vitaminra, ugyanez leköti a » biotint is.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages