Aujeszky-féle betegség

Teljes szövegű keresés

Aujeszky-féle betegség
Okozó: vírus. Lappangási idő: 3-6 nap. Tünetek: nagyfokú levertség, étvágytalanság, izgatottság, viszketés, nyálfolyás, rángatózás. Védekezés: védőoltás.
Régóta ismerik, de egészében a századfordulóig azonosnak tartották a veszettséggel. A rendkívül hasonlatosság miatt álveszettségnek is nevezik. Azt, hogy önálló betegség, Magyarországon mutatták ki először.
Az Aujeszky-féle kórt vírus okozza, amely a vérben, a vizeletben, majd később a központi idegrendszerben is megjelenik. Patkányok is terjesztik. Megkaphatják kutyák, macskák, sertések és más háziállatok. Emberre nem veszélyes.
A kutya rendszerint szájon át fertőződik a már beteg sertés húsával, vírust tartalmazó vizelettel, vérrel, szennyezett táplálékkal. A kór nagyfokú bágyadtsággal, levertséggel kezdődik. Az állat nem eszik, összekuporodva, ijedt arckifejezéssel ül, vagy minden átmenet nélkül teljesen céltalanul fel-le rohangál. Izgatottan, erőteljesen nyalogatja, később véresre vakarja, harapdálja egyre jobban viszkető testrészeit, miközben nyög, nyüszít. A kínzó viszketés olyannyira elviselhetetlenné válhat, hogy a szerencsétlen eb szinte lerágja a saját végtagjait. Egyre nyugtalanabbul szaladgál összevissza, néha hempereg, esetleg a gazdáját is megtámadhatja. Garatbénulás miatt képtelen nyelni, állandóan habos nyál folyik a szájából, esetleg rángatózik is. Pupillája teljesen kitágul, s ez rémült kifejezést kölcsönöz neki. A kór lefolyása drámai: a halál minden gyógyszerkezelés ellenére rendszerint 24-36 órán belül bekövetkezik.
Miután az Aujeszky-féle kór tünetei meglehetősen hasonlítanak a veszettségre, mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni, hogy a biztos diagnózist megállapítsa, illetve kizárja a veszettség gyanúját. A legjobb természetesen megelőzni a bajt, vagyis vakcináztatni a kutyát.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT