70. Debrecen, 1849 április 25. Kossuth rendelete a hazaárulás miatt elkobzott vagyonok körüli eljárás tárgyában.

Teljes szövegű keresés

70.
Debrecen, 1849 április 25.
Kossuth rendelete a hazaárulás miatt elkobzott vagyonok körüli eljárás tárgyában.
Tapasztaltatván, mikép a honárulási bűn miatt az állomány, mint törvényes és természet szerint tulajdonos számára lefoglalt vagyonok körüli eljárásban a kormánybiztosok részéről nem tartatik meg azon egyformaság, mellyet az administratio rende megkiván:
Ezennel az egész országban, a vele egyesült Erdélyben s minden hozzátartozó tartományokban, a honárulási bün miatt elkobzandó vagy előlegesen lezárolandó javak körüli eljárásra nézve következő szabály állapittatik meg az illető kormánybiztosok s átalában mindazon köztisztviselők által szorosan megtartandó, kiknek müködési körében vagyonelkobzás (confiscatio) vagy lezárolás (sequestratio) esete adandja magát elő.
A honárulási bün miatt az állomány részére szállt vagyont elkobzó (confiscáló) activitási köre következőkben határoztatik meg:
A vagyont az álladalom részére lefoglalja, – biztositja – rendes lelettár (inventarium) vezetése mellett összeirja, a lezárolt vagyon számára zárgondnokot nevez, s nem várva bé az összeirás befejezését, a pénzügyi ministeriumnak olly végre tesz jelentést, hogy az, mint az ország minden vagyonának egyedüli kezelője – az átvétel és kezelés iránt kellőleg rendelkezhessék.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849. 6083.
Megjelent a Közlöny ápr. 27-i számában.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages