62. Debrecen, 1849 április 25. Kossuth utasítása az igazságügyminisztériumhoz: az alája tartozó hivatalok nyilatkoztassák ki hódo…

Teljes szövegű keresés

62.
Debrecen, 1849 április 25.
Kossuth utasítása az igazságügyminisztériumhoz: az alája tartozó hivatalok nyilatkoztassák ki hódolatukat az ország függetlensége iránt, a pecséteket és hivatalos formákat pedig az új helyzetnek megfelelően változtassák meg.
Hivatalosan utasitom a ministeriumot, hogy levelem vételével rögtön tegye meg a kellő intézkedéseket az iránt: hogy az igazságügyi ministerium tárczája alá tartozó minden egyes hivatalok és hivatalnokok, s egyetemben az egész ministerium, ide értve természetesen a törvényszékeket is, az ország függetlensége iránti hódolatát, az ország kormánya előtt innepélyesen kinyilatkoztassa.
Utasitom továbbá, hogy a ministerium eddigi pecsétje helyett, melly V-ik Ferdinánd király köriratu volt – rögtön a magyar álladalom pecsétjét vegye használatba.
A magyar álladalom pecsétjén Magyarország czimere körül – ezen körirat leszen:
A magyar álladalom pecsétje.
A Sententionalisokban – a helyett Mi V-ik Ferdinand s. a. t. – a czim bévezetés ez leszen:
Kossuth Lajos a magyar közállomány kormányzó elnöke ezennel adjuk tudtára s. a. t.
Ott pedig, hol eddig, az ő kir. felsége 7 személyes – királyi, – vagy kerületi táblája iratott;
egyszerüen ezen kitételt kell használni: A magyar 7 személyes fő törvényszék – A magyar itélő tábla – a debreczeni s. a. kerületi tábla – a magyar felváltó törvényszék – a debreczeni c. b. váltótörényszék.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 6140.
Ered. tiszt. O. Lt. Igazságügymin. áll. titk. iratok, 1849: 645. rakt. sz.
Az első négy bekezdésben tartalmazott rendelkezést megkapta a többi minisztérium is. – A tisztázat mellett azoknak a rendeleteknek a fogalmazványai, melyeket az igazágügyminisztérium az itt közölt utasítás végrehajtására Irányi Dániel budapesti kormánybiztosnak küldött és a Közlönyben közzétett.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem