55. Debrecen, 1849 április 24. Kossuth értesíti Szeles Lajos volt solti kormánybiztost, hogy kifogásolható működése miatt vizsgál…

Teljes szövegű keresés

55.
Debrecen, 1849 április 24.
Kossuth értesíti Szeles Lajos volt solti kormánybiztost, hogy kifogásolható működése miatt vizsgálatot rendelt el ellene.
Diadalmas hadseregünk Budapest faláig előnyomultával Pest megye a Dunáig az ellenségtől megtisztitva lett.
Amint ez megtörtént, szükségesnek találtam azonnal intézkedni, hogy a megyének visszafoglalt legnagyobb részében az ügyek a törvényes és alkotmányos vágásba vissza vezéreltessenek.
És azért a folyó hó 9-én a gödöllői főhadiszálláson kelt rendeletemben Batta Sámuel urat Pest megyére nézve teljhatalmi kormánybiztossá kinevezvén – oda utasitottam, hogy Pest megyét reconstituálja – ellátávn őt e tekintetben kellő utasitással.*
A Batta Sámuelnek szóló ápr. 9-i rendeletet l. Kossuth a Honv. Bizottmány élén, II. rész 850. s köv. l.
Ebből természetesen következik mikép önnek biztosi müködése Batta Sámuelnek kinevezésével kell hogy megszünjék – amint hogy azt ezennel meg is szüntetem.*
Szeles megbízatására l. Kossuth jan. 25-i rendelkezését, Kossuth a Honv. Bizottmány élén, II. rész 220. s köv. l., Szeles és Fülöp György dunavecsei jegyző ellentétére uo. 418. s köv. l., Szeles megbizatásának kiterjesztésére uo. 527. s köv. l., Szeles csongrádi tevékenységére uo. 738. s köv. l.
Utasitván Önt, hogy a kezelése alatti pénztárról számadást a kormánynak bemutatván, a solti járás ügyeinek vezetésére nézve vonatkozó irományokat pedig Batta Sámuel kormány biztos urnak, ki ez iránt mai napról utasitatott, adja át, – müködéséről a végjelentés ide elváratván.
Egyébbiránt tudatom önnel ezuttal azt is – hogy az önnek folyó hó 5-éről és 14-éről Kopcsányi és Fülöp György irányában eljárására vonatkozó jelentésében foglaltak – panaszképpen terjesztették fel a kormány előtt:
Feljelentetetett különösen, hogy Ön azon népszerüséget, mellyel a derék solti járás népénél bir, nemcsak arra nem használta, hogy a népet a haza ügye mellett fellelkesitse, az ellenség irányában tényleges fellépésére is buzditsa, szóval nem csak oda nem hatott, miszerint a járás a hazának az odaküldött segély felhasználásával saját népe által megmentessék, – sőt inkább ellenkezőleg azok irányában szigoruskodott, kik visszás hatása s igyekezete ellenére az ellenség ellen tényleg fellépni hazafiui kötelességüknek ismerték.
Felhozatik, mikép Ön a Fülöp György szabadcsapatát ép azért oszlatta fel, mert az Önnek tiltó parancsa daczára is az ellenséget megtámadta – irányában tetlegesen müködött.
Igazságos biró egyoldalu előadásból nem itéhet.
Utasitottam mai napról Batta Sámuel urat, hogy az ügyet mindkét félnek kellő meghallgatása mellett szorosan megvizsgálván – a kifejlendő tényekről jelentést tegyen.*
A Batta Sámuelnek szóló ápr. 25-i megbizatást l. később, 67. sz. alatt, 117. köv. l.
Önnek emlitett két hivatalos jelentése nevezett kormánybiztos urnak megküldetett.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849: 6136.
A 6136/k sz. alatti két fogalmazvány a csongrádiak panasziratával és Szeles Lajos védőiratával együtt átkerült a belügyminisztérium országlászati osztályára, onnan tétetett most vissza az eredeti helyére, a kormányzósági iratok közé. A Szeles elleni vizsgálat iratai – beleértve Szeles kormánybiztosti iratainak jelentékeny részét is – mind együtt vannak az O. Lt. Belügymin. országl. oszt. 1849: 12/1. sz. alatt. (146. rakt. sz.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem