5. Debrecen, 1849 április 16. Kossuth felajánlja Szemerének a belügyminiszteri tárcát.

Teljes szövegű keresés

5.
Debrecen, 1849 április 16.
Kossuth felajánlja Szemerének a belügyminiszteri tárcát.
A nemzetgyülés folyó hó 14-én tartott országos ülésében a Habsburg Lotharingiai Házat a magyar nemzet elleni árulása, hitszegése és fegyverfogása miatt: Magyarország, a véle egyesült Erdély és hozzá tartozó minden országok és tartományok feletti uralkodásból a nemzet nevében örökre kizárván, kirekesztvén, és az orzság területéről és minden polgárjogok élvezetéből számkivetvén:
Egyszersmind parancsolt velem, hogy a nemzet ügyeit egy átlalam alakítandó, s velem együtt felelős ministerummal addig, amíg a nemzet máskint nem intézkedendik, kormányozzam.
Én tehát mint a nemzet kormányzó elnöke ezennel felkérem Önt és felkérem azon önzéstelen meleg hazaszeretetére, mellynek már egy éves szabadsági harczunk viszontagság teljes folyama alatt legszebb legfényesebb példáit adni folyton és csüggedetlenül buzgólkodik – hogy a belügyi tárczát az eddig attól elválasztott rendőri osztállyal egyetemben elvállalni – mostani müködési körét* ugy rendezve, hogy az ön által megvetett alapon a siker a lehetőségig biztositva maradjon – Debeczenbe sietni, s tárczájának átvételével hazafiui babérjai közé egy ujabbat tüzni sziveskedjék.
Szemere december óta az I. hadtest mellett, március óta pedig a Felvidéken működött, mint teljhatalmú országos biztos. Ebben az időpontban Miskolcon az általa életrehívott felsőmagyarországi védsereget szervezte.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 5700.
Közli Seress L.: Kossuth, Görgey és Szemere. Kiadatlan leveleik. 25. l. (A Borsod-Miskolci Múzeumban levő eredeti tisztázat után.)
Szemere április 20-án kelt válaszában családi bajaira való hivatkozással elhárította magától a felszólalást és különböző elvi kérdések tisztázását tartotta szükségesnek a minisztérium megalakulása előtt. (A választ közli Seress i. m. 26. s köv. l.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem