47. Debrecen, 1849 április 23. Kossuth Görgeyhez: a hadsereg aprópénzzel való ellátása a fővárosba való visszaköltözésig megoldha…

Teljes szövegű keresés

47.
Debrecen, 1849 április 23.
Kossuth Görgeyhez: a hadsereg aprópénzzel való ellátása a fővárosba való visszaköltözésig megoldhatatlan nehézségekbe ütközik.
Görgey a lévai főhadiszállásról április 18-án jelentette Kossuthnak, hogy a hadi főpénztárban csak 100 forintosok vannak, a küldött aprópénzkészletek egyáltalán nem fedezik a szükségletet, s a sereg zsoldellátása állandó zavart és késedelmet szenved. Azt kérte, hogy a sereg és a kormány közötti távolság növekedésével küldjenek egyszerre több pénzt, küldjenek minél több 30 és 15 krajcárost és küldjenek kitüntetéseket is, mert a rendelkezésre állók elfogytak. Mellékelte Görgey a jelentéshez Psotta tüzérségi parancsnok jelentését is az ismeretes lőszerhamisítás ügyében lefolytatott vizsgálatról* s kérte, »méltóztassék a nagy fontosságu ügyet, mellyben sulyos hazaárulási tett rejlik, szigoruan megvizsgáltatni és jövőben történhető ily vészthozó hamisitások ellen a kellő ellenintézkedéseket megtenni». Kossuth válasza:
Psotta a jelentésben azon a véleményen volt, hogy a lőszerhamisítást az 5. császári tüzérezrednek a nagyváradi laboratóriumában dolgozó tüzérei követték el.
Fővezér urnak Léván f. hó 18-án kelt kivánságára a hadsereghez küldendő nagyobb mennyiségü apróbb bankjegyek iránt válaszolnom kell, miként a bankjegyek nyomdájában 175 ember legnagyobb erőmegfeszitéssel dolgozik, még pedig felerésze felváltva éjjelente is, és sem a nyomagépeket sem pedig a papiros szolgáltatást a debreczeni körülmények megsokszorozni nem engedik, ugy hogy, fájdalom, a hadseregnek ellátása másképen, mint eddig, történt, teljesen lehetlen. Szolgáljon ez is a vitéz hadseregnek nagyob ösztönzésére, az ellenséget Pestről kiszoritni, minek megtörténte után nemcsak a jegygyártás fog bővebbre terjesztethetni, hanem a nagy jegyek felváltása is kevesebb nehézséggel járand.
Ha tisztelt fővezér ur a ministeri széket elfoglalandja, maga is meg fog győződni, mily nagyok és nehézségek mindaddig, mig Debreczenben vagyunk.
Mellékletben által küldöm a hadsereg mutl hó 1-je óta mi módon történt ellátásának jegyzékét, kénytelen levén kijelenteni, hogy az apró jegyeknek nagyobb mennyiségben, mint e jegyzékben látható, szolgátlatása eszközeinket felülhaladja.
Hasonló esetben vagyunk a diszjelekkel is, mellyeknek nagy fogyandósága azonban egyrészt örvendetes, másodszor pedig a hiány könnyen pótolható azáltal, hogy ha a derék diszesitettek ideiglenesen csak a szalagot viselik.
Egyébiránt meg lehet győződve fővezér ur, hogy a hadsereg szükségeinek lehető legpontosabb födözését mindenek felett hordom szivemen, hanem méltóztassék tekintetbe venni, hogy például 200,000 pftra, homlok- és hátnyomással 1.600,000 nyomás kell, s erre legalább is 5 napi folytonos éjjel-nappali munka, holott mindennap 280,000 ftot kell késziteni, hogy csak a legszükségesebb kiadásokat fedezhessük. – Ebből világos, hogy ha megfeszítjük is magunkat, nagyobb öszveget készletben tartani és pedig 30 és 15 krosokban a szó legszorosabb értelmében teljes lehetetlenség.
Azonban ismétlem, minden lehetőt elkövetendek, s két három nap alatt tetemes öszveget küldhetendek.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849: 5974.
Mellette l. Görgey ismertetett levele, 2. Psotta tüzérparancsnok jelentése, 3. különböző kimutatások a hadsereg pénzellátásáról, 4. Görgey kiáltványának példányai, melyben a magyar hadifoglyokkal való rossz bánásmódért súlyos megtorlást helyez kilátásba.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem