3. Debrecen, 1849 április 16. Kossuth levele Görgeyhez: felajánlja neki a hadügyminiszteri tárcát, értesiti Stein Miksa ezredes ú…

Teljes szövegű keresés

3.
Debrecen, 1849 április 16.
Kossuth levele Görgeyhez: felajánlja neki a hadügyminiszteri tárcát, értesiti Stein Miksa ezredes új beosztásáról és közli vele, hogy a hadügyminiszteri teendőket ideiglenesen továbbra is Mészáros Lázár látja el.
Tábornok Úrnak önzéstelen tiszta hazaszeretet, mellyet a hálás nemzet már már egy éves viszontagságteljes szabadsági harczunk folyama alatt ismerni, s egymást követő győzelmeiben pedig tisztelni tanult: biztositnak engem, miszerint Tábornok Ur a mellett, hogy a nemzet hadseregének, – mellynek összetartó kapcsa – diadalmas fővezérletét megtartandja, a hadügyminiszteri tárczát is elvállalni szives lend.
És fog Tábornok Ur közvetitő módot találni, miszerint ministeriumában addig is, amig azt személyesen vezérelendheti – az ügyek azon irányban s elvek szerint kezeltessenek – mellyet Tábornok Ur ügyünk teljes diadalához legbiztosabbnak itél.
Ezek előrebocsátásával ellévén határozva semmit nem tenni hadügyekre egy vagy más kérdésben intézkedéseit Ön hire nélkül meg előzzem – ide zárom másolatban B. Stein Miksa ezredes* folyamodványát – mellyben ezredesi rangjának megtartása mellett jelenlegi állásától magát felmenteni – s bár hol – talán Vécsey tábornok mellett, ki őt legszigorubban itélte meg – magát alkalmaztatni kéri.*
Stein Miksa ezredes akkor a hadügyminiszter főhadsegéde és a minisztérium táborkari osztályának főnöke volt s mint Mészáros hadügyminiszter bizalmának letéteményese rendkívül nagy hatáskörrel rendelkezett. 1848-Ban péterváradi mérnökkari százados volt s mint várerődítési szakember nagy hírnévnek örvendett. A déli harctéren 1848 nyarától kezdve a sorkatonaságnál szolgált, a januári válság idején azonban kiderült megbízhatatlansága s Vécsey tábornok kívánságára elmozdították a csapatoktól. Hadügyminisztériumi fontos beosztásában sem bizonyult megbízhatónak. Kossuth – bár szaktudását nem tudta nélkülözni – joggal volt bizalmatlan vele szemben 1849-ben – említett leköszönése után – kalandortervet szőtt a békepártiakkal Kossuth elrablására, a terv kivitelétől azonban a békepártiak végül is visszariadtak. Ezután foglalta el új állomáshelyét s idejét a szabadságharc végéig Gyulafehérvár sikertelen ostromával töltötte. (Pályáját részletesen ismerteti Gelich R.: Magyarország függetlenségi harca 1848/49-ben. Bp. é. n. II. Köt. 216. s köv. l.)
Stein ápr. 16-i folyamodványának eredetije a Kossuth-levél fogalmazványa mellett van. Felsorolja benne katonai pályájának mozzanatait 1848 nyarától, keserűen vádaskodik azok ellen, akik »a magyar sereg és a nemes nemzet bizalmát aljasan elorzák« tőle, közli, hogy mivel Mészáros, – aki bizalmával tüntette ki – leköszönt, nem maradhat a hadügyminisztériumban és új beosztást kér Kossuthtól.
Kérvén Tábornok Urat, hogy e kérelemre nézve véleményét velem – de sürgetőelg – olly végre tudatni sziveskedjék, miszerint annak Tábornok Urnak közlendő véleményéhez képest foganatot szerezhessek. Megjegyezvén, hogy Stein ezredes urat, kinek igen jeles katonai képességét – bár mikint vélekedjék is rólla akárki – megtagadni nem lehet, ideiglenesen az erdélyi passusok megvizsgálására s a gyulafejérvári ostrom megszemlélésére kiküldöttem.
Végül értesitem Tábornok Urat, mikép a hadügyi tárczát utódjának megérkezéseig – minden reservata nélkül, s olly feltétel alatt: hogy minden fontosabb ügyet előmbe terjesztend, mielőbb abban intézőleg lépést tenne – Mészáros Lázár még folytatja, kiről hazafiui megismeréssel mondhatom el, hogy e napokban magát igen nemesen viselte.* De óhajtom, hogy ezen ideiglenes állapot Tábornok Ur intézkedései nyomán mihamaréb megszüntessék.
Mészáros a képviselőház ápr. 15-i ülésen rövid beszédben leköszönt hivataláról. Finom humorral átszőtt beszédében elsősorban önmagát, osztrák katonai neveltetését okolta azért, hogy a »sasként repülő« forradalomban lassúnak bizonyult. (Beszédét l. A Közlöny ápr. 18-i számában.)
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészitéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 5678.
Ered. Tiszt. Hadtört. Lt. 1848/49-i vegyes anyag 10. Csomó.
A fogalmazvány mellett Stein folyamodványa és Mészáros kísérőirata, amelyben a kérést, »áthatva annak igazságos voltáról«, Kossuth jóindulatába ajánlotta.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem