21. Debrecen, 1849 április 19. Kossuth kísérőlevele a Függetlenségi Nyilatkozathoz a kormánybiztosok, főispánok, főkapitányok, po…

Teljes szövegű keresés

21.
Debrecen, 1849 április 19.
Kossuth kísérőlevele a Függetlenségi Nyilatkozathoz a kormánybiztosok, főispánok, főkapitányok, polgármesterek számára.
Önnek hazafiui indulata ugy, mint politicai jelleme s belátása feleslegessé teszi, hogy az ide mellékelt okiratot indokolással, vagy magyarázattal kísérjem.
Egyébiránt is a tények legvilágosabban szólanak, és hazánkban bizony oda jutottak az álladalmi viszonyok, hogy a nemzetgyülés nem idézi elő, hanem csak kifejezi s szavakba foglalja jelen nyilatkozatával az állapotot, mellyet az események, és különösen a királyi széket maga alatt elrombolt dynastiának bünei reánk erőszakolának, és megérlelének már ugy, hogy a nemzet képviselői valóban kötelességüket teljesitették a haza, az emberiség, a közerkölcsiség, az igazság és minden iránt, mi jó és szent, a midőn innepélyesen kimondták a nemzet nevében, és ennek hatalmával szentesiték azt, mi a nemzet anyagi és szellemi életében már tényleg megszületett, s él, isteni és emberi jog, és a világ örök törvénye szerint elmulhatlanul elismerést követel, és követel tért, mellyen dicsőségére az Istennek és javára hazánknak és az embeiségnek hasson és növekedjék.
Amint pedig üdvös vala, hogy a nemzeti gyülés bölcs figyelemmel kisérvén az események folyamát, időnek előtte nem szakasztotta le éretlenül a hazának sok drága vérrel öntözött életfájárul a gyümölcsöt – ugy miután mindenki előtt nyilvánlévőknél, és a függetlenségi okiratban előadottaknál fogva az emberi belátás minden jelei szerint teljesen megérettnek kelle már ismernie állapotunkat, valóban nem is lehetett tovább halasztani azt, hogy a nemzetet a beállott uj időszakba be is vezesse, miszerint minden teendői ahhoz szabva intéztethetvén, ne kényszerittessenek természetelleni és a hazának kártékony kinövésekre a legnemesebb erők, mellyek a dolgok természetével összehangzó helyzetben és müködésben a legjobb gyümölcsöket termendik.
Érezte ezt már egy idő óta a deréjk nép, – érezte, és kemény harczai közt szívén viselte a vitéz hadsereg – érezték és tapasztalták a hatóságok és lélek könnyebbüléssel, sőt hazafiui ihletséggel fogadandják bizonyosan mindannyian a nemzeti gyülés eme nyilatkozatát, melly benső erkölcsi becsén kivül, sokféle gátló akadályt és nehézséget közdolgaink előmozditásában elhárit, és megszabaditván hazánkat a leleplezett és ezzel el is halt gonosznak kisérteteitől, kitisztult erkölcsi levegőben annál lelkesebb müködésre költ és hiv fel minden erőt a setétség ködeibül kiemelt szent czéljaink felé.
Ezen felfogást, ezen érzelmet, mellyet bizonyosan Ön is lelkében hord, fogja minden módon ápolni, kifejteni, és megfelelő eredmények elérésére gerjeszteni, a hatásköréhez tartozó testületekben ugy, mint egyes személyekben is; – melly végre különösen minél rövidebb idő alatt, és a legnagyobb elterjedésre szolgáló módon el fogja juttatni a nemzeti gyülés ide zárt határozatát minden községhez, közhivatalhoz, lelkipásztorhoz és oskolához – ezen kivül pedig magán utoni terjesztés vétett is – hazafiuság, és népszerüségben kitünőbb egyénekhez – és ezekhez ön is kapcsoland saját részérül kisérő leveleket, a körülmények szerint czélszerüen szólván az illetőkhöz és eloszlatván, különösen a netalán egy, vagy más vidék és helyzethez képest támadható bármelly eszméletet, melly talán balfelfogás, alaptalan kétkedés, vagy bármi okbul a fenforgó állapot dicső és üdvös voltával nem volna teljes összhangzásban. És egyházi s polgári innepet rendelend Ön minél megfelelőbbet minden községben, és minden testületnél is, melly arra alkalmatos helyzetben van, hogy a nép lelki állapotja ezzel is emelkedjék. Különösen kedves dolog leend pedig, meg vagyok győződve, a nemzetgyülés előtt, és én méltó elismeréssel fogadandom, ha testületek ugy, mint egyesek ezen innepet a haza védelmére önkéntes honvédek felajánlásával, vagy sebesült vitézeink ápolására czélzó jótékony cselekdetekkel is dicsőiteni módot és alkalmat találandnak.*
A Függetlenségi Nyilatkozatra a törvényhatóságok és testületek tömegesen hódoló és helyeslő feliratokkal válaszoltak. A feliratok többnyire megemlékeztek azokról az adományokról és felajánlásokról is, amelyeket a megyék, városok és községek együttesen, valamint magánosok, újoncok felajánlásával sebesültek, kórházak javára szóló nagyösszegű adományokkal tettek. (A beérkezett hódoló nyilatkozatok jelentős része együtt van az OHB 1849: 5784. sz. iratkötegben; nagyobb mennyiségű ilyen nyilatkozat van a belügyminisztérium elnöki iratanyagában – a belügyminisztérium lévén a törvényhatóságok és községek főhatósága –, de akad néhány darab az 1849-es minisztérium egyéb iratanyagában is. A Közlöny a kiemelkedő felajánlásokat tartalmazó nyilatkozatokat rendszeresen közölte.)
Ezeket a dolog hivatal szerinti s diplomaticai ellátásával egybe kapcsolván, és ezzel a népet teljesen előkészitvén, utasitom Önt: hogy a nemzetgyülés eme határozatát a törvényhatóságok főhelyén, ezen kivül pedig minden községben a legrövidebb idő alatt, és a lehető legnyilvánosbb, és innepélyesbb módon kihirdettesse, kikiáltassa és teljes kötelező erővel életbe léptesse, minek innepélyességét ön minden módon, mennyire lehet személyes jelenlétével is emelni fogja. Egyszersmind minden czimeket, felirásokat, jeleket, és bár mi egyebet, mi a számüzött dynastiával összeköttetésben van, minden közhivatalos, és nyilvános helyen eltörlend, s távolitand: hogy a nép külsőképen is mindenben szemlélje, miként zsarnokaitól és véres jármátul teljesen megszabadult.
Elvárom önnek tudósitását mind ezeknek és egyebeknek, miket a körülmények szerint, még e dologban intézni szükségesnek látand – teljesitése folyamatáról és olly jelentékenyebb vonásokról is, minők magokat e köztt előadhatnák, ugy mint a határozatnak különféle nyelvü, még tán kivántató példányok számáról következtetni fogván mind azt, mi talán még részemről e részben szükséges volna.
Éljen a szabad magyar haza!
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével és egykorú nyomtatott példánya O. Lt. OHB 1849: 5821.
Megjelent a Közlöny április 21-i számában és Pap Dénes: Okmánytár II. köt. 418. l.
A fogalmazvány hátlapján Kossuth s. k. sorai: »Körlevél minden kormánybiztosnak, főispánnak, főkapitánynak, városi polgármesternek – nyomtatás végett leirandó s 500 példányban azonnal sietve kinyomtatandó.«

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages