13. Debrecen, 1849 április 18. Kossuth levele Görgeyhez a hadügyminisztérium átvételéről és Vetter fővezérségének kérdéséről.

Teljes szövegű keresés

13.
Debrecen, 1849 április 18.
Kossuth levele Görgeyhez a hadügyminisztérium átvételéről és Vetter fővezérségének kérdéséről.
Akármint gondolkodom, lehetetlenné válik, hogy a Hadügyministerium kormányzatát erélyes kezeidbe ne vedd minél hamarébb* – Barátom! Az ország létele függ tőle, hogy 40–50,000 embert mihamarébb állitsunk ki s felszereljük; de itt ezen emberek inveterált slendriánjukkal, nem tudnak semmit, de semmit eszközölni. Majd megöl a méreg és bosszuság. Organisáló fejre, s erős karra van szükség, mint a tied. Aztán egyszer már végének kell lenni a slendriánnak, a haza formák miatti feláldozásának és örökös baklövéseknek, mellyek merő békétlenséget gerjesztenek az ármádában.
Vö. Kossuth ápr. 16-i, 3. sz. alatt közölt levelével. 15. s köv. l.
És mégis különösen e levelet nem ezért irom, hanem azért, hogy elpanaszoljam és tanácsodat kérjem egy igen kényes kellemetlen dolog iránt.
Vetter már jobban van. Ma jelenté magát nálam, jelentvén, hogy szombaton indulni akar hivatalának teljesitésére.* – Én észrevételeket mondék ellene, mire oda nyilatkozott, hogy vagy engedjem hivatalát teljesitenie, vagy tegyem le hivatalából formaliter, mert ő becsületének vél azzal tartozni, hogy nem érezvén magát arra méltónak, hogy a benne helyzett bizalmat eljátszottnak tekintse; ő le nem mond, hanem vagy szolgálni, vagy letétetni kiván.*
Görgey március végén csak ideiglenesen vette át a megbetegedett Vetter altábornagytól a fővezérséget.
Kossuth Vettert átmenetileg erődítési főfelügyelővé nevezte ki, de a kényes ügy csak június közepén oldódott meg véglegesen. Görgey, mint hadügyminiszter, a Közlönyben jún. 14-i kelettel dícsérő nyilatkozatban emlékezett meg Vetter érdemeiről s kifejtette, hogy Vetter csak a hadműveletek egységes vezetésének elve miatt nem vehette át felgyógyulása után újból a fővezérletet (Közlöny, jún. 14.). Ugyanakkor Vettert nevezték ki a déli seregnek – a IV. és V. hadtest – főparancsnokává.
Igen kellemetlen história. Szólj kérlek Damjaniccsal és Klapkával is iránta (Klapkára különösen hivatkozik is, hogy a bicskei ütközet után irt neki) – és kérlek kurir által add tudtomra véleményedet e dologban.*
Kossuth levelének fogadtatására Grögey és a hadtestparancsnokok részéről l. Görgey A.: Életem és működésem Magyarországon az 1848 és 1849. években. Bp. 1911. II. köt. 114. s köv. l. és Görgey Istvánnak Görgey védelmében írt munkáját: 1848 és 1849-ből. Élmények és benyomások. II. köt. Bp. 1888. 216. s köv. l.
Ölellek meleg barátsággal
Kossuth
S. k. ered. Hadtört. Lt. 1848/49-es vegyes iratok 10. fasc.
Közli Steiner L.: Az 1849-i trónfosztás előzményei és következményei. 222. s köv. l.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem