10. Debrecen, 1849. április 17. Kossuth rendelete a Közlönyben Gaál Ede fejérmegyei császári biztos hazaárulóvá nyilvánításáról.

Teljes szövegű keresés

10.
Debrecen, 1849. április 17.
Kossuth rendelete a Közlönyben Gaál Ede fejérmegyei császári biztos hazaárulóvá nyilvánításáról.
Hiteles kutfőből tudomására esvén a kormánynak, hogy egy honáruló tetteiről ismeretes Gál Edvárd nevezetü Tolna megyei egyén, ki a hon ellenségei megbizatásából Fejérmegyében mint császári biztos zsarnokoskodik,* sok hazaárulásait tetőpontra emelendő arra vetemedett: hogy a nevezett megyében létező honvédeket és önkényteseket elfogatni, az ugynevezett császári sorkatonaság közé besoroztatni rendelné – s ez által ezeket a haza elleni fegyverfogásra s igy anya- és testvérgyilkossági bünre kénszeriteni merészlené:
Gaál Ede fejérmegyei tevékenységére l. Kossuth a Honv. Bizottmány élén. II. rész 738. l.
Ennél fogva a nevezett Gál Edvárd ezennel a nemzet nevében honárulónak s törvényen kivül állónak nyilvánittatván – minden becsületes magyarnak mulaszthatlan kötelességévé tétetik, hogy őt ahol találtatik elfogni, s a legközelebb eső vésztörvényszéknek átszolgáltatni hazafiui kötelességének ismerje.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 5766.
Megjelent a Közlöny április 19-i számában s Pap Dénes Okmánytár II. köt. 402. l.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages