87. Debrecen, 1849 január 19. Kossuth tudósítása Szemere Bertalannak a fejleményekről, Görgey magatartásáról a debreceni helyzetr…

Teljes szövegű keresés

87.
Debrecen, 1849 január 19.
Kossuth tudósítása Szemere Bertalannak a fejleményekről, Görgey magatartásáról a debreceni helyzetről és az országgyűlés jan. 13-i határozatáról.
Édes Bertám!
Az aprólékos specialitásokra kiterjeszkedés helyett, mikre sem erőm, sem időm, nagyban tudósitlak a tudnivalók iránt.*
Kossuthnak ezt a levelét megelőzően Szemerétől több hosszú jelentés van iktatva az OHB iratai között: jan. 12-éről, jan. 15-éről kettő, jan. 16-áról. (395., 499., 500., 609. sz.) Kossuth együttesen válaszolt valamennyire, a válaszból azonban látszik, hogy a fentieken kívül is kapott levelet Szemerétől, ez azonban – talán erősen bizalmas volta miatt – nem került iktatásra.
Perczel Kardszagnál áll, Répássy mint tartalék mögötte. Holnapután alkalmasint ütközni fog – nem igen van túlnyomó számú ellenség előtte, mert dissipálta erejét, de van mintegy 2000 lovassága.
Ha győz, akkor nincs baj, ha veszt, Isten tudja az eredményt, – akkor Debreczen nyilt város lévén, az országgyűlés fele megszökik, és fele talán együtt marad, s Nagyváradra megy, ha az ellenség itt meg nem lep.
Görgey közel áll e szóhoz: áruló, – ha nincs benne egészen. Egy proclamatiót bocsátott ki, mellyben retirádájára azt fogja reá, hogy a kormány parancsolta! – Csak gondold! Mindig támadást parancsoltunk, mindig retirált, s most még reánk fogja.* – Feladja a fővárost ütközet nélkül parancsunk ellenére, s azt mondja: a bizottmány adta fel gyáván a fővárost. Megállapítják a hadi tervet, s ő hét nappal hamarább vonul ki, mint ki volt csinálva, és elmegy egy avanture tervvel kalandozni, olly titkon, hogy én csak egy hét múlva tudtam meg; s most azt mondja, a honvédelmi bizottmány elvesztette az ő bizodalmát, ő másnak nem engedelmeskedik, mint Mészárosnak vagy Vetternek. – Igy állunk vele. Rendelkeztünk, hogy a sereg visszahozassék, s concentráltassék – ha sikerül, akkor számolhatunk.* A dolog nehéz; mert Csányi nem lehet a seregnél, nagyon beteg.
Görgey váci kiáltványára l. a 157. l. 2. jegyzetét.
A Görgey seregéhez küldött kormánybiztosok megbizatását l. 63. sz. alatt, 120. l.
A bácsi seregnek parancs ment, hogy vonuljon fel Szegedre, – a bánátinak, hogy Damianics vezérlete alatt jöjjön felfelé Aradnak.* Onnan fogván a körülmények szerint concentráltatni.
V. ö. az Almássy Pálnak szóló kormánybiztosi megbizatással, 81. sz. alatt 151. l., és a Damjanicsnak szóló, köv. sz. alatti utasítással.
Gál Aradot alkalmasint már ostromolja, pár nap alatt már reményli bevehetni.
Bem már főhadi testével Marosvásárhelyt van, előőrs Segesvárott; 22-re reményelte Nagyszebent bevehetni. Így állunk. Fegyverekről Isten áldjon hogy gondoskodol. Bár nekünk is adhatnál. Mert sok kell, bajosan tudunk teremteni.
Ruháidat alkalmasint ide hozták Polgár helyett. Ne bánd, hanem irasd meg Klapkával, mi ruha kell, küldünk, mert ezt teremtünk. Klapka kért 500 köpenyt – annyi pár bakancsot, – több mint ezer pár fehér ruhát, küldtünk. – Apró pénz nem volt, néhány ezer forintot küldénk.
Klapkát utasítottuk, hogy respectusban tartsa, állásodat*. – Fogja. Jó ember az.
V. ö. a Klapka levelére adott válasszal, 74. sz., 141. s köv. l.
Az országgyűlés gyenge, félek szétreppenik, most ugyan a pacificationalis deputatio jelentésére azon határozatot hozta, mondhatni – unanimiter – mellyet ide rekesztek, s mellyet az ide zárt comitiva mellett küldék szét, küldöm az azon vidékre szóló leveleket.*
A képviselőház erről szóló jan. 13-i tárgyalásait, a határozatokat hozzájuk és a kapcsolt felhívást l. 109. s köv. és 127. s köv. l.
Pénzt kaphat a táborod, ha kell három négy nap alatt.
A te bizottmányi díjad havonként 1000 pengő forint, October elejétől kezdve – felveheted saját pénztáradból, értem a táborit, vagy ha parancsolod, innen küldjük el.
Te igaz vas kézzel dolgozol. Ha még tíz olly embere volna a hazának mint Te: meg volna mentve. Szívemelő látni, miként nőlsz a baj alatt. Dictátornak szeretnélek. Én már kifogytam testi erőmből, a lélek tart valahogy, de tízszer is elájulok naponkint – azomban fellocsolnak, aztán dolgozom pihenés nélkül. De kezedben szeretném látni a kormányt. Én támogatnálak, de magam nem birom.
Apostol válasz nélkül ment, mert nem várt, s nem jelenté magát míg írhaték.*
Szemere egyik korábbi futárja, aki nem vitt választ az általa hozott jelentésre.
Az én lapom nincs, – Bajza Pesten maradt, nem jelenik meg; nekem nincs pénzem, a cassa meg a Hirlap hivatalánál. A Márczius még nem jelenik meg. A Közlöny igen. Tehát, hogy az én lapom, vagy a Marczius nem vesz fel közleményt természetes, mert nem jelennek meg.*
A Kossuth Hirlapja a Debrecenbe költözéssel végleg beszüntette megjelenését; a Közlöny jan. 14-étől, a Márczius Tizenötödike febr. 14-től jelent meg újból.
A miket teszel és rendelsz, mind jól teszed. – Isten sikert hozza,
híved Kossuth Lajos
Másolat. O. Lt. 1848/49-i iratok.
Közli V. Waldapfel Eszter: A forradalom és szabadságharc levelestára, II. 431. l., Bpest, 1952. a Borsod-miskolci múzeumban levő másolat után.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem