85. Debrecen, 1849 január 18. Kossuth hátirata Takács István szabadcsapat-vezér jelentésén a szabadcsapatok feladatairól.

Teljes szövegű keresés

85.
Debrecen, 1849 január 18.
Kossuth hátirata Takács István szabadcsapat-vezér jelentésén a szabadcsapatok feladatairól.
Takács István a nagykun lovas szabadcsapat szervezője* Karcagról jan. 17-én kelt jelentésében beszámolt, hogy már 163-an jelentkeztek, kik közül 37-nek saját lova van, a többi 126 ló nélkül, de kész lovas, csikós vagy lovászifju mind. Kérte az OHB-t, hogy gondoskodjanak lovakról, s jelentette, hogy Perczel tábornok mindjárt maga mellé kívánja venni a csapatot. Kossuth Takács István jelentésének a hátlapjára a következőket írta:
Takács megbizatására l. előbb az 59/a. sz. aktát, 102. l.
A szabad csapatoknak olly módoni alakítása, hogy a status vegyen számukra néhány havi szolgálat végett lovakat, nem czélszerű.
Mert ha lovakat veszünk, azokat a rendes huszárezredekhez kell, hogy alkalmazzuk, hol még 2500–3000 huszár újoncz vár lóra.
Tehát csak lóháton beálló szabad csapatbeliek fogadtathatnak el.
Ezeknek nagyobb felcsapási díj adható, s assecurálandók, hogy ha táborozás közben lovaikban megkárosodnak, az nekik megtéríttetik. Ezért becslését a lovaknak fel kell a beálláskor venni.
Arra is figyelmeztetik, hogy a szabad csapatoknak nem az rendeltetése, hogy a hadseregbe besoroztassanak, hanem hogy önállólag annak működéseit elősegítsék. Főrendeltetésük éjjelenkint megrohanni, fellármázni az ellenséget, hogy soha ne alhasson, s ez meglévén, szerte röppenve az ellenség által ismeretlenebb utakon elszáguldani, s egy előre designált helyen össze jőve, más éjjelen hasonlót tenni, vagy hátba kerülve, élelmi tárait elfoglalni, megsemmisíteni, szóval az ellenséget örökké nyugtalanítani.
Illy értelemben járjon el. Különben a szabad csapatok alakításával egészen czél tévesztetik s haszontalan költséggé válik.
Kap egy legény naponkint 16 krt – s a csapatvezér ezenkívül szénára és zabra pénzt, élelmökről maguk gondoskodnak.
Legszorosabb fegyelem.
A föld népét bántani, zsarolni halálbüntetés alatt tilos.
Az ellenségtől vett zsákmány az övék.
De a status sem lovakat, sem fegyvert nem ad.
Kossuth s. k. hátirata. O. Lt. OHB 1849: 680.
Az akta mellett fogalmazvány nincs, az irodában a részletes hátirat alapján valószínűleg mindjárt a tisztázatot csinálták meg.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages