424. Hortobágy, 1849 március 25. Kossuth utasítása a Honvédelmi Bizottmánynak a Perczeltől kapott győzelmi jelentés közzétételéve…

Teljes szövegű keresés

424.
Hortobágy, 1849 március 25.
Kossuth utasítása a Honvédelmi Bizottmánynak a Perczeltől kapott győzelmi jelentés közzétételével kapcsolatban.
Perczel Szegedről márc. 22-én írt s márc. 23-án kiegészített jelentésében beszámolt a szőregi megerősített ellenséges állások elfoglalásáról, az üldözésről, az ellenség veszteségeiről, a sereg szegedi bevonulásáról, majd a kiegészítésben jelentette, hogy Szabadkán fekvő 1. hadosztálya Gál ezredes parancsnoksága alatt Zentát is elfoglalta. Kossuth a jelentést útközben vette kézhez a Hortobágyon, visszaküldte a Bizottmánynak és az alábbi sorokat mellékelte hozzá:
Hortobágyon vettem Perczel győzelméről az ide rekesztett hivatalos tudósítást, mit azon kéréssel küldök át – hogy amennyiben a jelentésben szó van a péterváradi expeditióról, mint kitűzött célról – ezt sem a házban, sem a Közlönyben, ne méltóztassanak említeni, hanem csak a már bevégzett tények közlésénél maradni, a Szegedre bevonulást is csak akkint említvén, hogy a tábornok czélbavett fő operatiojának előzményeül Szeged biztosítását szükségesnek vélvén, ezt s ezt tette és szerencsésen czélját érvén, Szegedre ment, onnan fő expeditióját tovább folytatandó.*
A jelentésben az volt, hogy Perczel a fenti hadműveleteket »a péterváradi expeditió biztosítása végett«, azaz Pétervárad felszabadításának előkészítéseként végezte. A jelentés ilyen formában a sajtóban nem jelenhetett meg, mert nyilvánosságra hozta volna Perczel seregének távolabbi hadicéljait. (A győzelmi jelentés valóban a Péterváradra történt utalások nélkül jelent meg a Közlöny márc. 29-i számában.)
Batthyányit kiemeltetni kérem.*
Perczel jelentése külön kiemelte Batthyány Kázmért, »aki maga is személyesen résztvett az ütközetnél, saját maga vezete egy huszárszakaszt és rohaná meg az ellent, többeket levágván és egy töltényszekeret elfogatott«.
Kossuth s. k.
S. k. eredeti. O. Lt. OHB 1849: 3955.
Mellette Perczel Mórnak a szegedi főhadiszálláson március 22-én, illetőleg Zentán március 23-án kelt jelentése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem