389. Debrecen, 1849 március 17. Nyáry Pál levele Kossuthnak Bem telepítési tervéről.

Teljes szövegű keresés

389.
Debrecen, 1849 március 17.
Nyáry Pál levele Kossuthnak Bem telepítési tervéről.
Édes barátom!
Csányi az öreg Bem colonisatiós tervét nem helyesli, mi sem.* Mi nem tartjuk jónak jutalmakat osztani a székelyeknek, mielőtt a győzelem kivívatott azok hozzájárulásával; de más részről azért sem tartjuk ezt jónak, mert nem sok demonstratio kell hozzá, hogy átláttassék, miszerint e működés a »faj kiirtás« színét viseli.
Csányi márc. 10. körül írt keltezetlen jelentésében azt írta, hogy a levelét vivő Berzenczey László majd élőszóval tájékoztatja Kossuthot Bem kolonizációs terveiről és a székelyekkel kapcsolatos intézkedéseiről. »Én írok az öreg úrnak – tette hozzá – de nem ártana, ha Berzenczey által értesülve méltóztatnál nékie megírni, hogy hagyjon fel a kolonizációval és ne avatkozzanak polgári igazgatásba.« (OHB 1849: 3391. sz.)
Azonban azt sem tartottuk helyesnek, hogy az Öreg eljárása határozatilag tiltassék be, s abban egyeztünk meg, hogy Te általad, kinek szavára bizonyosan legtöbbet ad, világosíttassuk fel e tervezet kivitelének általa választott modora helytelenségéről.
Kér tehát a Bizottmány: írj minél előbb az Öregnek, nehogy a hirtelenkedés több több bonyodalmakba keverje az erdélyi ügyeket, s eljárásunkat olly színbe állítsa, melly a civilisált világ utálatát osztrák elleneink nyakából a mienkre hintse.*
Kossuth márc. 22-i levelében írta meg Bemnek, hogy a tervezett telepítés nem célravezető, mert nem erősíti a magyar elemet, hanem gyöngíti; kérte egyszersmind, hogy szervező munkákkal ne fárassza magát dicsőséges útjában, bízza azokat Csányi kormánybiztosra. (L. alább, 410. sz. alatt, 697. l. – Csányinak írt véleményére és utasítására l. márc. 2-i levelét, 323. sz. alatt, 571. l.)
Nem tudom, mennyi igaz van a hírben, hogy az angol követ Bécset már elhagyta de nem volna rossz, ha bevalósulna. – Isten veled.
Debreczenben, martius 17/849.
barátod
Nyáry Pál
S. k. eredeti. O. Lt. OHB 1849: 4142.
Mellette a hadbíróság részére készült német fordítása.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem