352. Debrecen, 1849 március 9. Mészáros Lázár hadügyminiszter közli az OHB rendelétéből a Magyar Katonai Érdemrend második osztál…

Teljes szövegű keresés

352.
Debrecen, 1849 március 9.
Mészáros Lázár hadügyminiszter közli az OHB rendelétéből a Magyar Katonai Érdemrend második osztályával kitüntetettek névsorát.
A haza nevében, az országgyűlés által választott országos honvédelmi bizottmány, mart. 8. 3049/e. szám alatt kelt rendelete alapján:
Kiss Ernő altábornagy úr, a bánáti véres ütközetekben és harczokban tanusított vezéri tehetségei, bajnoki vitézsége, és ernyedetlen hazafiusága által szerzett érdemei tekintetében.
Vetter Antal altábornagy úr, a perlaszi sánczok bevétele, és az arra következett véres ütközet alkalmával tanusított vitézsége, és bebizonyított vezéri ügyes tapintata tekintetében.
Görgey Arthur tábornok úr, azon bebizonyított vezéri tehetségei tekintetében, mellyek az ellenség sokkal nagyobb számú seregei által környezve, és üldözve bajnoki csatázásokban kitüntetett vitézsége által, serege bekeríthetését mindenkor hatályosan gátolták, és a nagyszerű hátráláson a hazának e derék sereg megmentését eszközölték.
Bem József tábornok úr, tanúsított bajnoki vitézsége és dicső győzelmei tekintetében, mellyek az ország királyhágóntúli része nagyobb felének kétszeresen történt megmentését idézték elő.
Damjanics János tábornok úr, az ördöghidi, alibunári, jarkovaczi, és tamasováczi sánczok ostromlása, és bevétele, de különösen az utóbbi szolnoki véres ütközet és Szolnok bevétele alkalmával tanusított vitézsége, és vezéri tehetségei tekintetében.
Perczel Mór tábornok úr, a Róth tábora elfogatása, és a fridaui ütközet alkalmával tanusított vitézsége tekintetében.
Guyon Richárd ezredes úr Manswörth ostromlása és bevétele, a nagyszombati véres ütközet, valamint a branyiszkói szoros ostromlása és bevétele alkalmával tanusított oroszláni vitézsége tekintetében, a nemzet hálás jutalmaiul, a katonai érdemjelek második osztályával feldíszesítettek.
Debreczen mart. 9-én 1849.
Mészáros Lázár
hadügyminister
Közlöny, március 10.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem