343. Debrecen, 1849 március 8. Kossuth a katonai érdemrend második osztályát adományozza Bem tábornoknak.

Teljes szövegű keresés

343.
Debrecen, 1849 március 8.
Kossuth a katonai érdemrend második osztályát adományozza Bem tábornoknak.
Bem József tábornok úrnak.
A haza nevében az országgyűlés által választott honvédelmi bizottmány márczius 8-áról 3049/e szám alatt kelt rendelete alapján,* Tábornok úr tanusított bajnoki vitézsége és dicső győzelmei tekintetében, mellyek az ország
Mészáros márc. 3-i átiratában terjesztette fel a Bizottmányhoz azoknak a névsorát, akiket az új kitüntetés középső, illetőleg kis fokozatára érdemesnek tartott. Az első csoportba tartozott Kiss Ernő, Vetter, Bem, Görgey és Damjanics, a másodikba Stein Miksa, Hahn Kázmér és Papp Lajos. (Az átiratot l. OHB 1849: 2810. sz. alatt.) Az OHB a 3049. sz. átirattal adta ki az utasítást az első csoportba soroltak kitüntetésére. (A fogalmazvány nincs az iratok között.) A hadügyminiszteri rendeletet a kitüntetésekről l. alább, 352. sz. alatt, 625. s köv. l.
királyhágóntúli része nagyobb felének kétszeresen történt megmentését idézték elő, a nemzet hálás jutalmául ezennel a katonai érdemjegyek második osztályával feldíszesíttetik.
Miről Önt értesíthetni szerencsésnek érzem magamat.
Kelt Debreczenben, márczius 8-án, 1849.
A honvédelmi bizottmány elnöke
Kossuth Lajos.
Hadügyminister
Mészáros Lázár
Eredeti tiszt. O. Lt. Bem József iratok 1219. rakt. sz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem