336. Debrecen, 1849 március 6. Az OHB utasításai a nagyváradi fegyvergyár igazgatóságának Rombauer Tivadar igazgató két jelentésé…

Teljes szövegű keresés

336.
Debrecen, 1849 március 6.
Az OHB utasításai a nagyváradi fegyvergyár igazgatóságának Rombauer Tivadar igazgató két jelentésével kapcsolatban.
Méltányolja az országos honvédelmi bizottmány a fegyvergyár igazgatóságának f. é. 505. sz. alatt feljelentett intézkedéseit a breznóbányai szuronygyárnak Petróczra lett általtételét illetőleg, el is várja eddig tanúsított erélyes eljárásától, hogy ezen gyártatás késedelem nélkül kezdessen és lehetőleg előmozdíttasson.
Hogy mult hó 8-án elküldött rendelésekre* csak most ér ide a felelete, igazolása kielégítőnek tekintetik: az eféle tévedések elkerülése végett a fegyver és szuronygyárra vonatkozó rendeletek jövendőre kizárólag a fegyvergyár igazgatóságához fognak intéztetni. A beszterczebányai fegyvergyárnak belényesi járásba szándékolt általtétele előadott fontos okainál fogva elmarad, és valamint annak ideérkezett munkásai ideiglenesen az itteni fegyverek kiigazításával vannak elfoglalva, úgy ezen munkájuk befejezésével a kabolapojáni fegyvergyárba fognak általtétetni. A petróczi szuronygyár igazgatójává Latinák Sándor van kinevezve, ez azonban a nagyváradi fegyvergyár felső felügyelése alá helyeztetik, a munkának kellő szilárdítása és számadási tekintetben, melly tekintetben előadott teendőirőli értelmezése helyeseltetik.
V. ö. előbb, 186. sz. alatt, 344. l. (A helyes keltezés febr. 6.)
A szuronyok és szerszámok febr. 22-én rendelt* megbecsülés és megyizsgálásróli jelentése elváratik.
L. 307/c. sz., 543. l. (Fett. 24-i keltezéssel.)
A csövek és szuronyköszörűk felállítására nézve mai napon megtétetett a rendelet, oly formán, hogy Lahner tábornok úr elnöklete alatt egy bizottmány kiküldetik, mellynek tagjául Igazgató úr is van, kinevezve, melly a Pecze vízén létező malmok közül kettőt a lőporkészítésre és egyet legalább a köszörülés számára fog kiszemelni, és Hodosi Miklós kormánybiztosnak bejelenteni, ki is azok haladéktalani általvételére és általadására utasíttatott.
Mi a 1188 szuronyokat illeti, intézkedés történt hollétök megtudása felől.*
A szóbanforgó szuronyokat Rombauer jelentése szerint Latinák Sándornak kellett volna magával hozni Breznyóbányáról.
F. év 542. szám alatti jelentésében említett puskaágfák, úgy a reszelőknek előállítására nézve erélyes eljárásától várja a honvédelmi bizottmány az ebbeli akadályok legyőzését. Azonban van reszelővágó itt Debreczenben, jó lesz az elkopott reszelőket ide elküldeni, hogy kiigazításukat itt megkísértsük.
Eszterházy Mihály s. k. fogalm. O. Lt. OHB
1849: 2854–55.
Mellete Rombauer márc. 2-i és 3-i két hosszú, változatos tartalmú jelentése mindkettőre rávezetve: »Áttétetik gr. Eszterházy Mihály bizottmányi tag úrhoz«

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem