335. Debrecen, 1849 március 6. Kossuth levele Szemeréhez Dembinski újabb igényeiről, a szolnoki győzelem kihasználásáról és a ser…

Teljes szövegű keresés

335.
Debrecen, 1849 március 6.
Kossuth levele Szemeréhez Dembinski újabb igényeiről, a szolnoki győzelem kihasználásáról és a sereg fővezérletével kapcsolatos problémákról.
Kedves Barátom !Debreczen, martius 6-kán este.
Legjobb kerékvágásba hoztuk tennap a dolgokat – s ma az öreg Dembinszki zavart akar csinálni.
Kurirt küldött s azt mondja: Miután Szolnok az ő dispositiói által be van véve, most már kivánnia kell, hogy in der Mitte seiner Operationen iránta igazságosak legyünk, neki elégtételt szolgáltassunk s hagyjuk meg neki, azt, hogy Damianich, Vécsey, Klapka, Répássy seregével s 2 divisióval Görgey seregéből Szolnokról Pest ellen operálhasson, s ehhez még a tiszti kinevezések és elmozdítások hatalmát feltétlenül köti ubdedingt – különben passusait kivánja.
Valóban különös volna, hogy a mit tegnap elvégeztünk, azt ma visszahúzzuk, azért mivel nem Dembinszky, hanem Damianich és a 9-ik zászlóalj bravourja következtében Szolnok bevétetett.
A kormány maga magát gyalázná meg, ha tegnapi hivatalos eljárását ekkint egy nyomoru kelepcze színébe tüntetné ki, mellyel a bajból pillanatnyilag ki akart volna búvni – ez tőlem becstelenség volna, mivé bizonnyal nem sülyedek soha, sem nem engedem a kormányt sülyesztetni, én amit tettem, lelkem meggyőződése szerint bona fide tettem, s azt bizon nem revocálom.
Aztán minő hiuság az, a szolnoki sükert magának tulajdonítani – négy hét óta minden utszai gyerek azon búsong Debreczenben, hogy legharciasabb két hadosztályunk, hetek óta hasztalanul vesztegel – hét hét óta sürgetem, hogy ha ő fent előre mozdul, mozdítsa előre lent Damianich – Vécseyt,* végre febr. 26-kán annyit ír Damianichnak, hogy demonstráljon Szolnok felé de ütközetbe ne igen ereszkedjék veszélyesen, vagy pedig küldje neki (Dembinszkynek) minden Cavalleriáját, Damianich nem demonstrál, hanem beveszi Szolnokot és ebből olly nagy érdemet tulajdonít magának Dembinszky, hogy praetendálja a fővezérséget. Furcsa!
V. ö. Kossuth márc. 2-i, Dembinskihez és Szemeréhez írt leveleivel, 321. és 322. sz., 569. és 570. l.
Ugyan szólj az öreggel s fogasd fel vele, hogy minő compromissióba akarja a kormányt keverni! – s hogy én bizon a kormány morális tekintetével így játszani soha sem fogok.
Közöld e levelet Görgeyvel is, s különösen következő gondolatimat:
Szolnok bevétele mindenesetre így amint történt, nagy eredmények kezdete.
Használjuk fel az alkalmat. Mikint? az a vezérek dolga, én csak azt óhajtom, használjuk fel. Nekem úgy tetszik, hogy azon dispositionalis szándok, mellyet Görgey tegnap velem közlött, ha gyorsan keresztül vitetik, igen alkalmas arra, hogy a kezdetnek nagy eredményeit arassuk – mert aszerint előhaladva, amint mondá, míg egyrészt Miskolcznak imponál s onnan Ramberget hihetőleg mozdulataival is kikergeti, másrészt akkint haladand előre, hogy nyomulhat előre is egyenesen azon czéllal, hogy Pest elleni operatio végett ott, ahol jónak látja, a Dunán átalkeljen, s nyomulhat úgy is, hogy a Szolnok körül most egyesült 25,000 emberrel csatlakozzék. – Mit fog tenni, az ő dolga, én csak arra kérem, hogy a szolnokiakkal tegye magát egyetértésbe.
Hanem egy baj van ott Szolnokon. Az, hogy Vécsey – ki kevésbbé képes a vezérletre, mint Damianics – ennél öt nappal idősebb tábornok. Azért ha ír, minden esetre jó lesz, ha Damianichnak is, Vécseynek is, Klapkának is ír.
Alig jöttem haza, már a szolnoki győzelem következtében a hadügyminister szükségét nyilatkoztatta ki annak, hogy már most minden seregeknek – Komáromot, Péterváradot, Szegedet, Aradot s. a. t. is befoglalva – fővezérletét egy fővezérre kell bizni, és Vetter most magától ajánlkozott annak elfogadására, mire két hónap folytán hasztalan kértem; alig tudtam mit felelni, mert okul azt hozá fel, hogy Vécsey, az öregebb generalis itt kevesebbé alkalmas a vezérletre (ámbár én megjegyzem, hogy Vécsey igen becsületes ember, igaz, hogy Damianich nagyobb katona). Egyébbiránt azt feleltem, hogy tegnap a militaris disciplinának is elég lett volna téve, ha Dembinszky helyét elfoglalja, de már tegnap intézkedvén, semmi újabb intézkedésekbe nem ereszkedem, hanem meglátom, mit mond holnap az országgyűlés tegnapi intézkedéseimre.
Irjatok, mi történik körötökben. Isten áldjon meg.
Barátod Kossuth
S. k. eredeti a Borsod-Miskolci Múzeumban.
Fényképmásolata O. Lt.
Szemere márc. 7-én kelt rendkívül érdekes válaszát (OHB 1849: 3096. sz.) kiadta Steier L., i. m. 123. s köv. l.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem