315. Debrecen, 1849 február 28. Kossuth tudósítása a kápolnai csatáról.

Teljes szövegű keresés

315.
Debrecen, 1849 február 28.
Kossuth tudósítása a kápolnai csatáról.
Előleges tudósítás a harcztérről.
Dembinszki altábornagynak már több napok előtt kijelentett azon combinatióját, hogy az ellenség Eger vidékén fog akarni előnyomulni, a történtek tökéletesen igazolták.
Az ellenség nagy erőt vont össze a Tarna völgyén, s eldöntő csatára látszott készülni.
Dembinszki fővezér a csatát február 27-én szándékozott elfogadni. Azonban már febr. 26-án, midőn még Görgey tábornok hadosztályai a harcztérre nem érkezhettek, s jóformán csak Klapka ezredes hadosztálya foglalta el harczállomását, délután két órakor a csata írtózatos ágyútűzzel megkezdetett s a három mérföldnyi (Kompolt-Kápolna-verpeléti) vonalon mindenütt kifejlődvén, szakadatlanul tartott mindaddig, míg a sötétség a csatának véget nem vetett. E napon hazánk ellenségei minden ponton hátranyomattak s vitéz seregeink megtarták harczállomásukat. Több ízben kéz-viadalra került a dolog, huszáraink két század dsidást a szó szoros értelmében összevagdaltak.
Február 28-án jókor reggel a nagyszerű ütközet újra kezdődött, Windischgrätz maga vezérlett, Schlick, Sultzig serege is támadólag vonult Verpelét felé. Vitéz seregeink nyolcz óra hosszant állták s viszonozták, hol védőleg, hol támadólag az iszonyatos tüzet, a nélkül, hogy az ellenségnek a harcztérből egy talpalatnyit engedtek volna. Délután 3 óra tájban a fővezér Kápolna helységét két ízben ostromlás győzedelmesen be is vette, ekkor midőn a győzelmet már csak aratni kellett volna, a Zanini olasz zászlóalj, melly a közös nyomás keserves érzeténél s a közös szabadságszeretetnél fogva igazságos harczunkbani részvétre méltatva volt, az ostrommal bevett faluban rut árulással átment hazánk s hazájuk ellenségeihez.
Ezen árulás, de kivált a két napi csatázásban kifáradt seregeknek múlhatlanul szükséges percznyi pihenés tekintete, a csatát félbeszakíták, az ellenség is egészen kimerülve lehetett, mert a tüzelést mindkét részről mintegy elvágták.
Seregeink a csatatértől egy órányira foglaltak helyet a kerecsend-maklári vonalon. A főhadiszállás Maklárra tétetett, seregeink legszebb rendben foglalták el állomásukat. Az ellenség nem mert utánuk nyomulni.
S 28-kán reggel seregeink parancsot kaptak ismét előre a Kompolt-Kápolna-verpeléti vonalon állomást venni.
Az ellenség Tófalut, Kápolnát, Kált meggyujtotta.
Az ütközet nagyszerű volt. Ágyú-foglalás, vagy veszteség egyik részről sem történt.
Első nagyszerű csata, mellyre eddig különválva működött, különféle hadseregeink külön osztályai egyesültenek, s az ellenség megtanulhatá, hogy hadsereggel van dolga, melly az igaz ügynek szent lelkesedése mellett bizalommal szeretett vezéreinek intéseire fegyelmes renddel ügyel s melly minden talpalatnyi tért csak drága vér árán engedne oda.
Az ellenség öszpontosítá legfőbb erejét, s egy talpalatnyi tért nyerni annyira nem vala képes, hogy az általa is elhagyott harcztér-vonalon a nagy ütközet utáni reggel febr. 28-kán seregeink 10,000 emberrel megerősödve, már ismét jó kedvvel s bátran készen állottak ohajtva várva két napi ütközet után az új csatát.
Február 27-ke bizalommal töltheti el, még a kétkedők keblét is.
Dembinszki altábornagyot egy kartácsdarab nyakszirten sujtá; de ez nem akadályozá őt, hogy az ütközet végeig a legveszélyesebb helyeken megmaradna, csak lovat kelle változtatnia, mivel lovát egy golyó megsérté.
A kéz-viadalban seregeink mindenütt győztesek voltak. Az irtózatos álgyútűz által itt ott pillanatnyira megzavarodott csapatok egy bíztató szóra rendbe állottak vissza, s szuronyt szegezve rohanták meg újra meg újra az ellenséget. – Febr. 27-ke szívemelő dicsőség napja volt a magyar szabadság védseregeinek. A személyes vitézség nagyszerű jelenetei, mellyekben e nap tábornokainktól kezdve, le a közvitézek bátor tömegéig olly gazdag volt, – későbben adatnak át a hálás közönség méltányló tudomásának. Kelt febr. 28-kán, 1849.
a honvédelmi bizottmány nevében
Kossuth Lajos
elnök.
Közlöny, március 2.
Közli Gracza Gy. i. m. IV. k. 111. l.
Megjelent külön röplapként is, együtt Kossuth márc. 7-i, a Közlöny részére írt tudósításával.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem