309. Tiszafüred, 1849 február 26. Kossuth utasítása Boczkó Dániel aradi kormánybiztosnak a február 8-i aradi ütközettel kapcsolat…

Teljes szövegű keresés

309.
Tiszafüred, 1849 február 26.
Kossuth utasítása Boczkó Dániel aradi kormánybiztosnak a február 8-i aradi ütközettel kapcsolatos vizsgálat tárgyában.
Az ellenségnek február 8-kán Ó-Aradból történt kiveretése után február 10-kén tett jelentése folytán ismételt s Török Gábor kormánybiztos úr által is hivatalosan nyilvánított hazafiúi aggodalmai iránt* Kormánybiztos Urat értesítem, hogy mindjárt első tudósításának vételével Gaal tábornok a hadsereg vezérletétől felfüggesztetett s parancsnokul Kis Pál alezredes úr kineveztetett. Utóbbi jelentéséből azonban megértvén, hogy Kis Pál úr a parancsnokságot mind eddig át nem vette, mi hihetőleg annak tulajdonítható, hogy a hadügyministeri rendelvény Kis Pál úrnak kezéhez nem jutott, mivel Damianics táborában van, Vetter tábornok s hadügyministeri helyettes úr, ki velem a főtábor felé útban van, mind Damianics, mind pedig Kis Pál úrnak azon utasítást küldi, hogy Kis Pál alezredes úr a parancsnokság átvételére azonnal elbocsátassék s illetőleg azt átvenni siessen, megérkeztéig pedig a parancsnokságot ideiglenesen Villámi őrnagy vegye által.*
Boczkó és Török szóbanforgó jelentései nincsenek a Bizottmány iratai között.
Ismeretes, hogy az aradi főparancsnokságot végül mégsem Kiss Pál, hanem Vécsey Károly vette át. (V. ö. Kossuthnak Vécseyhez intézett márc. 7-i levelével, 339. sz. alatt, 599. s köv. l.)
A félbeszakadt vizsgálat folytatása a botránkoztató események iránt egyébiránt meghagyatván, a hadi vizsgálatra Inczédy őrnagy úr egy auditorral ki van küldve, mely kiküldetésében szigorún és rögtön járand el. Ez intézkedés Török Gábor kormánybiztos úr jelentésére szintúgy, mind Önére vonatkozván, ezt vele közölni fogja. Gaal tábornok pedig parancsot kapott azonnal Debreczenbe jőni. Tessék a vizsgálat haladéktalan befejezését sürgetni, a vizsgálati irományoknak kormánybiztos urrali közöltetését megkívánni, s az iránt fenforogható észrevételeit velem közölni, magától értetvén, hogy ha a vizsgálatból árulás adatai jövendnek ki, a bűnösök honárulási vád alá vétetni s vegyes törvényszék elibe, ha pedig nem árulás, hanem csak fegyelmi vád jőne elé, katonai törvényszék elibe állítatni fognak – minek haladéktalan teljesítésére gondom leszen.
Eredeti (a második bekezdés nagyobb fele Kossuth s. k. írása.)
O. Lt. 1848/49-es és emigrációs gyüjtemény.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages