300. Debrecen, 1849 február 22. Kossuth utasítása Nyáry Pálnak, a hadsereg lisztellátásának biztosításáról.

Teljes szövegű keresés

300.
Debrecen, 1849 február 22.
Kossuth utasítása Nyáry Pálnak, a hadsereg lisztellátásának biztosításáról.
Halassy Kázmér kormánybiztos hadseregünknek Törökszentmiklóson leendő élelmezése tárgyában azon aggodalmát fejezi ki, vajjon a liszt hiányát a debreczeni gőzmalom képes lesz-e pótolni?
Tudtomra a most említett gőzmalom jelennen nem működik; kérem tehát magamat értesittetni a felől, hogy lehet-e máshonnan és mennyi lisz menyiséget a tábor élelmezési kormánybiztos rendelkezésére küldeni, minthogy a kenyérsütést ő eszközlendi ott.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 2407.
Mellette Halasy Kázmér Törökszentmiklóson február 19-én kelt fenti tartalmú jelentése.
OHB 1849: 2437. sz. alatt Nyáry ugyancsak február 22-én kelt válasza, hogy a debreceni 97 szárazmalom szükség esetén naponként 1000 mázsa lisztet kiállíthat. Amon tábori élelmezési biztos egyébként négy nappal korábban azt jelentette, hogy a táborban minden a legjobb rendben van. Az ő szavára többet ad, mint Halassyéra, de azért kellő tudomást szerez a dologról.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages