299. Debrecen, 1849 február 22. Kossuth nyílt rendelete Szeles Lajos kormánybiztosi megbizatásának kiterjesztéséről.

Teljes szövegű keresés

299.
Debrecen, 1849 február 22.
Kossuth nyílt rendelete Szeles Lajos kormánybiztosi megbizatásának kiterjesztéséről.
Kossuth febr. 22-én levélben az alábbi kérdést intézte Nyáry Pálhoz:
Pest megye solti járásába a honvédelmi bizottmány folyó év és hó 20-án tartott ülésében, Szeles Lajos képviselő helyett Ács Károly úr neveztetett ki kormánybiztosnak; mivel pedig a solti járás küldöttei a tegnapi napon közkívánatnál fogva Szeles Lajos urat kérték ismét vissza magokhoz, felkérem honvéd. bizottmányi tag urat, hogy miután azon vidék körülményeit ismeri, legyen szives abeli nézetét velem közölni, hogy a kettő közül mellyik küldessék ki? az iratokat visszavárás mellett ide rekesztvén.
Nyáry Pál válasza ugyanezen a levélen:
Szeles Lajost gondolom azért, mert a járás részéről tartott bizottmány közhatározatból őt kivánja kineveztetni. Ács Károllyal a bizottmány legjobb belátása és a körülményekhez képest rendelkezhetik.
Nyáry Pál
Eredeti, Nyáry s. k. válaszával. O. Lt. OHB 1849: 2444.
Az üzenetváltás után Kossuth az alábbi nyilt rendeletet adta ki Szeles Lajos megbizatásáról:
Több rendű tudósítások nyomán örömmel értesülvén a nemzet kormánya, miként Pest megyében nem csupán a solti járás derék népe, kik küldötteik által ünnepélyesen kijelenték az alkotmányos szabadság s törvénybiztosította kivívott jogokhozi ragaszkodásukat,* hanem a többi járások népei is, kiket az ellenség szorító körmei közt tettleg nem tart, folyvást a legjobb szellemben lélekzenek, úgy hogy jelszavuk nem egyéb, mint »szabadság vagy halál!« – ennél fogva a honvédelmi bizottmány szent kötelességének ismeri Pest megye mindazon népének, mellyet az önkény közelsége sem képes eltántorítani, minden módot s egyszersmind minden kitelhető segélyt nyujtani arra nézve, hogy hazaszeretete, igaz ügyünkhözi hite, védereje ne csak öregbedjék, hanem akként is irányoztassék, mint azt a köz- és önvédelem s a jelen idők nagyszerűsége, midőn minden kis perczen az ország egész sorsa fordulhat meg, méltóan követelik.
Az előzményekre l. a 115. és 232. sz. aktákat, 220. s köv. és 418. s köv. l.
Azért is ezen rendelet erejével a honvédelmi bizottmány Szeles Lajos képviselő urat, mint ki a nép bizodalmát, minden időkben tanusított hazafiúságánál s erélyénél fogva méltán kiérdemelte, nem csak a solti járás, hanem Pest megye többi, az ellenségtől megszállva nem tartott részeire is ezennel kormánybiztosul nevezvén ki, azon hatósággal és hatalommal ruházza fel, miszerint mindazon rendeléseket és intézkedéseket, miket a szabad vidékek bátorléte, megvédése igénybe vesz, megtehesse és megtétethesse. Szabadcsapatokat és népfelkelést rendezhessen, a felkelt népnek vezéreket, tiszteket nevezhessen, a még be nem szedett s veszteg heverő fegyverekkel a védelemre szálló honfiakat lássa el, hidakat, utakat, töltéseket az ellenség előtt leronthasson, az élelmi szereket az ellenség elől eltakaríthassa, s ennek nem történhetése esetében inkább használatlanná tétesse, mintsem az ellenség táplálékaul fenhagyja; szóval mindent tehessen, mi a hű nép oltalmára, az ellenségnek pedig ártalmára, gyöngítésére vezethet; s miután a rácz rablók megzabolázása s megsemmisítése tekintetéből szükséges rendeletek megtételére teljes hatalommal gróf Batthyány Kázmér vezérfőispán úr lévén megbízva, könynyen megeshetik hogy a szomszédságnál fogva Pest megye erejét is igénybe veendi, most nevezett kormánybiztos úr a nevezett teljes hatalmú biztos úrnak is minden rendeleteit pontosan teljesítendi, s annak munkálatait a rendelkezése alatti erővel erélyesen támogatandja.
Ezennel szoros felelet terhe alatt meghagyatván, mindazon hatóságoknak, előljáróknak, egyes tisztviselőknek, kikkel nevezett kormánybiztos úr fenebb kijelelt működési körében érintkezésbe jön, hogy rendeleteinek múlhatatlanul engedelmeskedni, s őt közrehatásában minden kitelhető módon és eszközökkel elősegíteni kötelességüknek ismerjék.
Ered. fogalm. Nyáry Pál betoldásaival. O. Lt
OHB 1849: 2533.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages