297. Debrecen, 1849 február 22. Kossuth kinevezi Zichy Ottó komáromi zászlóaljparancsnokot alezredessé.

Teljes szövegű keresés

297.
Debrecen, 1849 február 22.
Kossuth kinevezi Zichy Ottó komáromi zászlóaljparancsnokot alezredessé.
Zichy Ottó, a komáromi 66. zászlóalj parancsnoka febr. 13-i levelében keserűen panaszkodott Kossuthnak, hogy a hadügyminisztérium egy nála sokkal fiatalabb őrnagyot nevezett ki a zászlóalj parancsnokává. Felsorolta érdemeit a zászlóalj megszervezése és kiképzése terén és kérte, hogy megtarthassa a zászlóalj parancsnokságát. (OHB 1849: 4263. sz.) Kossuth válasza:
Gróf úrnak levelét, mellyben tudósíttatom, hogy a zászlóalji parancsnokság gróf úrtól elvétetett, valóban megütközéssel és sajnálattal vettem.*
V. ö. a 295/b. sz. alatt, a komáromi haditanácshoz intézett rendelet idevonatkozó részeivel. (519. l.)
Tessék meggyőződve lenni, mikint ez, az én és a honvédelmi bizottmánynak egészen tudta nélkül történt; s miután ez iránt a hadügyministeriummal értekeztem, egész bizonyossággal értesíthetem gróf urat, miszerint az eset egyedül annak tulajdonítható, mivel azt, hogy gróf úr zászlóaljparancsnok, hivatalosan a hadügyministeriumnak soha senki sem jelentette, s e szerint a hadügyministerium azon zászlóalj parancsnokságát ürességben lenni hivén, annak őrnagyot nevezett.
Én és a honvédelmi bizottmány sokkal inkább ismerjük gróf úrnak hazafiúi lelkességét s ügyünk melletti érdemeit, semmint irányában méltánytalanságot akaratlanul is engedhetnénk elkövettetni, s azért vegye gróf úr szivesen arróli értesítésemet, miszerint honvéd alezredessé van kinevezve.*
A kinevezés megjelent a Közlöny febr. 23-i számában.
Használja gróf úr ezen állását azon hazafiúi meleg lelkességgel, minőt gróf úrban hazánk szent ügye iránt úgy a múlt időkben, mint jelenlegi szabadságharczunkban, ismernem mindig hazafiúi örömömre s a haza nevében hálás megismerésemre szolgált.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 2441.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem