293. Debrecen, 1849 február 21. Kossuth utasítása Halassy Bélához: kormánybiztosi működéséről fontosabb elszámolást terjesszen fe…

Teljes szövegű keresés

293.
Debrecen, 1849 február 21.
Kossuth utasítása Halassy Bélához: kormánybiztosi működéséről fontosabb elszámolást terjesszen fel.
Folyó év, és hó 13-ról a honvédelmi bizottmányhoz beadott számadása önnek, szükséges megvizsgálás véget a pénzügyministeriumhoz áttétetvén, ugyanonnan ez érdemben szinte folyó év és hó 18-ról tett felterjesztés szerént az jelentetik, hogy az ön által beadott számadás kitételei okadatolva legkevésbé sem lévén, azok számvetőileg meg nem vizsgálhatók.*
Halassy Béla ügyének előzményeire l. előbb a 192/d. sz. aktát, 354. s köv. l.
Ezek folytán felhivatva érzi magát a honvédelmi bizottmány kijelenteni hogy:
Noha a jelen nehéz körülmények közt a kiküldött biztosoktól nem kivánja meg a honv. bizottmány, hogy felhasznált előfogataikat állomások szerént igazolgassák: annyit mindazáltal már csak a rendszeresség tekinteténél fogva is követel, hogy kiküldetését, továbbá hivatalos kiindulása s megérkezte idejét, lehető nagyobszerű kiadásait, mint szintúgy a nem utazásra fordítottakat, valamint azt is hogy mikor és hol járt? kétségbe nem vonható okmányokkal igazolja, hogy így az általa beadott számadás számvevői vizsgálatra képesített legyen.
A pénzügyministerium számolni tartozik az országnak s nem teheti magát nevetségessé az által, hogy számadás gyanánt mutasson be egy jegyzéket, mellynek egész tartalma illyen forma: utaztam 446 ft, ismét utaztam 386 ft, ismét utaztam – ennyi meg ennyi ft. Toborzó költségekre adtam ennyi meg ennyi ft., a nélkül hogy csak egy fillér is volna igazolva.
Ez nem számadás. Pedig a kormány az országnak számadással tartozik, s így a pénzt kezelőktől is számot kell kérniök.
Ezek szerént az ön által beadott számadás – melly utazási költségekül olly öszveget merit ki, amivel fél Európát be lehetne utazni – olly megjegyzéssel adatik vissza, hogy azt a fenn elősorolt módon okadatolva, újólag mutassa be.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 2319.
Mellette a pénzügyminisztérium február 18-án kelt fentemlített átirata az OHB-hoz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages