c) Utasítás Lahnernek a fegyvergyári munkafegyelem helyreállítására:

Teljes szövegű keresés

c) Utasítás Lahnernek a fegyvergyári munkafegyelem helyreállítására:
Méltó bosszankodásomat költötte fel azon értesíttetésem, hogy az álladalmi fegyvergyár munkásainak 30-szorta nagyobb számával és daczára azon tömérdek pénzáldozatoknak, mik e gyárra fordíttatnak, alig képes két harmadát kiállítani azon fegyveres készletnek, mellyet egy, csupán saját erejére szorított magán fegyvergyárok megkészíteni képes.
Mint tudósíttatom, e kiáltó eredménytelenségnek oka, a fegyvergyári munkások között elharapózott dologtalanságban, fegyelmetlenségben, s a munkások megtévedt gondolkodásában rejlik, miszerint munkájokat mértéktelen bérkövetelésekhez vélik köthetni, mivelhogy az álladalomnak elég a pénze, mellyet méltán vagy méltatlanul igénybe venni, pazarolni lehet. Azonban
dologtalanságot álladalmi rovásra sem szabad jutalmazni, s fegyelmetlenséget semmi munkaintézetben sem lehet türni. Ennél fogva
hívatkozva a f. hó 4-én 1463/e sz. alatt kibocsátott rendeletben foglalt meghagyásokra, további szabályul utasítom ezredes urat, hogy
ha ki a fegyvergyári munkások közül engedetlenség s a fegyelem elleni vétség által tenné magát bűnössé, az épen, mint a hadi fegyvertár személyzete, mint általában a katonai egyének, a hadi törvények szerint leszen fenyitendő s az ellene hozandó ítélet rögtön is végrehajtandó.
Különös szigorúság és kérlelhetlenséggel kellend azok ellen eljárni, kik engedetlenségre, ellenszegülésre, munkamegszüntetésre vagy tömegesen intézendő béremelésre bujtogatandják, lázítandják s e czélokból complottakat szítandanak.
A munkás személyzetnek, ha az hasonló ítéletek s netaláni elbocsátások következtében csonkulást találna szenvedni, kiegészítésül ezredes úr sziveskedendik a hadügyministerium útján a zászlóaljakba besorozott illető szakbeli munkásokat a hiányzó számban a fegyvergyárhoz rendeltetni, kik a katonai rendes élelmezés mellett a különben rendszerezett munkabérinek felével fognak fizettetni.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével. O. Lt. OHB 1849: 1581.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages