a) A hadügyminiszterium gazdászati osztályának, a rendkívüli hadi kiadások kifizetésének módjáról:

Teljes szövegű keresés

a) A hadügyminiszterium gazdászati osztályának, a rendkívüli hadi kiadások kifizetésének módjáról:
Mészáros hadügyminiszter válaszolt a Bizottmány febr. 1-én kelt átiratára* és közölte, hogy a tervezett központi pénzkezelés nem fog kiterjedni a Kossuth által felvetett rendkívüli természetű kiadásokra, azokat tehát továbbra is közvetlenül a Bizottmánynak kell folyósítania. Kossuth válasza:
Az előzményekre l. a 149. sz. aktát, 282. l.
F. hó 3-án F/g. 2095. szám alatt kelt fölvilágosító értesítményének folytán ezennel visszaíratik, hogy azon rendkívüli kiadások, mellyek az öszpontosítandó hadseregre nézve indítványoztatott és a honvédelmi bizottmány által is helyben hagyatott középponti hadi pénztárból nem fedeztethetnek, mint eddig, a kormány utalványozására az álladalmi pénztárból fognak kifizettetni. Ennek eszközlésére megkívántató azonban, hogy az illynemű kiadásokról, az illető katonai hivatalok által félhónaponként rendes számadás adassék be, mint ez a zsoldra nézve havonként szokott történni; valamint az is, hogy a mult havi kiadásokból közelítőleg még is menthető tudomás alapján előre szintúgy jelentsék fel, hogy körülbelül mennyire gondolják az élelmezesi, szállítmányozási, kémfizetesi, stb. költsegeket szamíthatni, mert különben csak közelítőleg sem tudjuk, hogy mennyivel lássuk el a rendkívüli költségek fejében az illető hadseregeket.
Mire nézve a hadügyministerium a kellő intézkedésre felszólíttatik.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével. O. Lt. OHB 1849: 1478.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 2609.
A fogalmazvány mellett a hadügyminisztérium gazdászati osztályának febr. 3-án kelt válasza Kossuth 1262. sz. febr. 1-én kelt kérdésére.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem