166. Debrecen, 1849 február 3. Kossuth rendelete a börtönökben lévő rabok egyrészének a hadseregbe történő besorozásáról.

Teljes szövegű keresés

166.
Debrecen, 1849 február 3.
Kossuth rendelete a börtönökben lévő rabok egyrészének a hadseregbe történő besorozásáról.
A Honvédelmi Bizottmány 1014. sz. alatt átküldte véleményezés végett a hadügyminisztérium igazságügyi osztályához Debrecen városának egy felterjesztését a katonának önként jelentkező rabok újoncozása ügyében. A hadügyminisztérium igazságügyi osztálya hosszú jelentésben foglalt elvileg állást a kérdésben s hivatkozással arra, hogy a katonai rabokat Ausztria már korábban is kivitte és besorozta a hadseregbe s hogy a munkácsi és eszéki rabokkal kapcsolatban nálunk is történt már hasonló kezdeményezés, javasolta a polgári rabokkal kapcsolatban is ezt az eljárást.* Kossuth a javaslat alapján az alábbi rendeletet intézte a törvényhatóságokhoz:
Hasonló eset amikor decemberben volt, a hajduböszörményi rabok kérték hogy jelentkezhessenek katonának. (L. előző kötet, 508/e. sz. 864. l.)
A hadügyministerium igazságügyi osztályának f. é. jan. 6-ról 111. szám alatt kelt előterjesztése szerint a Magyarországban, jelesen a munkácsi és eszéki várban levő katonai fegyenczeknek rendes hadi szolgálatba soroztatás feltétele alatti megkegyelmezése és szabadon bocsáttatása elrendeltetvén; az orsz. honvédelmi bizottmány ennek folytán s illetőleg az igazságügyi osztály javaslata következtében a polgári fegyenczeknek hátralévő büntetésüknek, vagy a reájok hárulható ítélet súlyának elengedését következő feltételek mellett elhatározta:
1-ör. Ha a bűn milyensége nem olyan, hogy a büntetés elengedése által akár a közbátorság veszélyeztetve lenne, akár pedig a népnek erkölcsi érzete általa magát sértve találtatná.
2-or. Ha az illető magát rendes katonai szolgálatra s arra is kötelezi, hogy rossz magaviselete vagy tán éppen bűntényekre vetemedése esetére elengedett büntetésének kiállása végett is fogságába visszavitessék és
3-or ha az illető a katonaságra alkalmas testalkattal bir.
Ehhez képest minden vérbírósági hatalommal felruházott törvényhatóságok törvényszékeinek meghagyatik, hogy a kebelökben lévő börtönbeli foglyok közül azokat, kik a fenebbi kategóriákba esnek, a legközelebbi hadmegye, vagy tábor parancsnokának rendelkezése alá átküldjék, kik azoknak átvételére s besorozására ezennel utasíttatnak.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel. O. Lt. OHB 1849: 1140.
Megjelent a Közlöny febr. 4-i számában.
Mellette a hadügyminisztérium igazságügyi osztályának fent ismertetett előterjesztése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem